Novi incident u Fergusonu: Ranjen policajac

Portparol policije Sent Luisa Brajan Šelmen potvrdio je da je sinoć došlo do pucnjave kada su dvojica muškaraca pokušala da pobegnu od policajca ne navodeći detalje o njegovom stanju, ali je lokalna televizija javila da je policajac ranjen u ruku.

Do ponoći, tridesetak policajca bilo je raspoređeno u blizini grupe od oko stotinak demonstranata koji su stajali preko puta lokalne policijske sanice, povremeno uzvikujući - "nema pravde, nema mira", prenela je agencija AP.

U blizini te policijske stanice, deo ulice bio zatvoren, dok je policija vršila potragu, a najmanje desetak pripadnika specijalne policije su reagovali i policijski helikopteri su kružili područjem.

Američki predsednik izjavio je sinoć da rasprostranjeno nepoverenje u organe reda posle fatalnog ubistva nenaoružanog tinejdžera u Fergusonu, u američkoj državi Misuri, "nagrizlo Ameriku".

Govoreći tokom svečane večere Fondacije crnog kokusa, Obama je rekao da sumnje u policiju štete zajednicama gde je policija najpotrebnija.

"Najgori deo svega toga su ožiljci na srcima naše dece koji dovodi da se neki naši najmlađi nepotrebno plaše ljudi koji ne izgledaju kao oni, dok navodi druge da se stalno osećaju da su pod prismotrom, bez obzira šta rade. To nije društvo koje mi želimo. To nije društvo koje naša deca zaslužuju", rekao je Obama, navodi AP.

Ferguson, predgrađe Sent Luisa bio je poprište masovnih, višednevnih protesta čiji je povod bio ubistvo Majkla Brauna (18) 9. avgusta koga je bio ubio lokalni policajac -belac koji je pomislio da je tinedžer nešto ukrao.

Policajac je u tinejdžera pucao najmanje šest puta i njegovo telo je bilo ostavljeno na ulici da leži nekoliko sati, pre nego što je uklonjeno.

Nasilje koje je usledilo kasnije u Fergusonu, u kome živi većina od 21.000 afro-Amerikanaca i gde red kontroliše pretežno pripadnici policije koji su belci, naveli su guvernera Džeja Nikson, da na ukratko, pozove Nacionalnu gardu da uguši proteste.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još