Muči vas zatvor? Ovo je 10 neočekivanih krivaca za tu neprijatnost!

Postoje i manje poznati uzročnici trajnijeg pa čak i hroničnog zatvora što itekako može otežati svakodnevni život i normalno funkcionisanje. Saznajte kojih je to deset glavnih 'krivaca' dužeg izostanka stolice i kako rešiti ovaj neprijatan problem.
1. Bolesti štitnjače
Štitnjača je žlezda koja utiče na rad svih organa što uključuje i creva pa bolesti štitnjače mogu poremetiti funkciju creva, odnosno prouzrokovati hronični zatvor stolice. Može biti reč o hipotireozi, odnosno usporenom radu štitnjače ili o ređoj hipertireozi, odnosno povećanoj aktivnosti štitnjače, a radi li se o jednoj od ove dve bolesti utvrdiće gastroenterolog.
2. Analgetici na recept
Neki lekovi koji se dobijaju na recept i koriste posle operativnog zahvata ili za ublažavanje hroničnog bola mogu za nuspojavu da imaju neredovnu stolicu. Problem može ublažiti uzimanje različitih vrsta analgetika, kako telo ne bi razvilo toleranciju na jednu vrstu, ili dodavanje laksativa.
3. Laksativi
Iako bi trebali da podstaknu probavu, neki laksativi, poput ricinusovog ulja, mogu, sasvim suprotno, dovesti do trajne konstipacije. To se događa zato jer telo razvije toleranciju na njih. Mleko, magnezijum i polietilni glikol laksativi su na koje organizam neće razviti toleranciju.
4. Antidepresivi
Jedna od neugodnih nuspojava pojedinih lekova koji se koriste za lečenje depresije je zatvor. To je zato jer antidepresivi remete transmisiju nerava koji podstiču rad creva. U tom slučaju treba se posavetovati sa lekarom da li da prepiše drugi antidepresiv ili da preporuči uzimanje laksativa.

5. Lekovi za gorušicu
Aluminijum koji sadrže neki lekovi za gorušicu može biti krivac loše probave. Zato pažljivo pročitajte sastojke i promenite lek ako je potrebno. Uzimate li lekove za gorušicu toliko često da ste od njih dobili hronični zatvor, trebali biste se testirati na gastroezofagealnu refluksnu bolest čiji je simptom stalna gorušica.

6. Lekovi za visoki krvni pritisak
Nus pojava starije vrste lekova za visoki krvni pritisak, diuretika, je zatvor. Prouzrokuju dehidrataciju zbog čega organizam 'krade' vodu iz stolice, a tečnost se ne može nadomestiti većom konzumacijom vode od preporučene jer će ona jednostavno otići mokrenjem. Rešenje je promena leka ili laksativ.

7. Sindrom iritabilnog creva (SIC)

Iako je proliv češća posledica sindroma iritabilnog creva, neki oboleli od Kronove bolesti koja se pojavljuje u tankom crevu dobiće hronični zatvor. U tom slučaju potrebna je jača terapija za sindrom iritabilnog creva ili operacija.

8. Dijabetes
Oboleli od dijabetesa suočeni su s nizom potencijalnih zdravstvenih problema, uključujući konstipaciju. Uzrok tome je oštećenje nerva koje se može javiti kod dijabetičara. Rešenje su bolje kontrolisanje dijabetesa kako bi se sprečile hronične komplikacije i savetovanje s lekarom oko rešavanja problema izostanka stolice.
9. Dodaci ishrani
Kalcijum i gvožđe kao dodaci prehrani mogu prouzrokovati zatvor. Sumnjate li da je to razlog, posavetujte se s lkarom za bolji način dopune tih materija.

10. Bolest debelog creva
Bilo koji bolan problem debelog creva, poput analne pukotine ili hemoroida, može prouzrokovati hroničnu konstipaciju jer crevo tada radi usporeno što je poznato kao lenja creva. Lečenje osnovnog uzroka može stati na kraj zatvoru stolice.

Izvor: zadovoljna

Pogledajte još