Autentični snimci: Evo kako se nameštaju tenderi u Srbiji! (VIDEO)

Niš trese nova afera - građanski nadzornik, kog je imenovala Uprava za javne nabavke, podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv gradonačelnika Niša Zorana Perišića.

U dokumentu je navedeno da je gradonačelnik "nameštao tender suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama". Reč je o tenderu za izbor novih gradskih prevoznika, čija je vrednost bila 6.5 milijardi dinara.

Protiv gradonačelnika Zorana Perišića i izvršnog direktora Direkcije za javni prevoz Nenada Stankovića podneta je i krivična prijava Tužilaštvu za organizovani kriminal, s obzirom na to da je vrednost moguće štete preko 200 miliona dinara, kao i da je u ceo "posao" bio umešan veći broj osoba.

Inače, po Zakonu o javnim nabavkama "građanski nadzornik" se postavlja za svaki tender čija je vrednost preko milijardu dinara. Sa te pozicije on ima stalan uvid u postupak, dokumentaciju i komunikaciju naručioca sa ponuđačima, a o svim aktivnostima podnosi izveštaj o nadzoru Upravi za javne nabavke i može ukazati javnosti ako je bilo nepravilnosti tokom postupka. Zakon predviđa i obavezu građanskog nadzornika da čak i u slučaju sumnje u nezakonit rad o tome obavesti nadležne državne organe.

Gradonačelnik Zoran Perišić je odbio da komentariše sadržinu snimaka, ali je u saopštenju objavljenom na sajtu Grada potvrdio njihovu autentičnost.

Pogledajte snimke:

Izvor: Juznevesti.com

Pogledajte još