U đačkom domu otrovano 120 učenika?!

U noći između utorka i srede, u Đačkom domu "Brankovo kolo" na Podbari, 120 dece se u roku od nekoliko sati požalilo nadležnima u domu na mučninu, povraćanje, malaksalost i temperaturu, a sedmoro njih je ubrzo i hospitalizovano.

Kako 021 saznaje od direktora doma, Stevana Filipovića, sve se dogodilo iznenada.
Bolest se prvo proširila na ženski deo doma, pa na muški. Prvo se desetoro dece požalilo da im je loše, a zatim je taj broj dostigao broj 50, a posle prešao 100. Po rečima direktora doma, koji je cele noći zajedno sa vaspitačima proveo u domu, ubrzo su o slučaju obavešteni Institut za javno zdravlje Vojvodine i Hitna pomoć.

Inspekcije nisu utvrdile nepravilnosti
Dom su zatim posetile sanitarna inspekcija, pokrajinska, veterinarska i inspekcija Zavoda za javno zdravlje Vojvodine.

"Sanitarna inspekcija ja pregledala prostorije, i sve za šta su nadležni, i nisu naišli ni na jednu primedbu. Rekli su da nemaju razloga da zatvore dom po bilo kom osnovu. Epidemiolog mi takođe nije stavio ni jedan predlog za postupanje u smislu da blokiram rad kuhinje ili nešto slično. Takođe i veterinarska inspekcija koja je bila nije stavila nikakvu primedbu", priča za 021 direktor Filipović.

Zvanično proglašena epidemija
Sa Infektivne klinike KCV-a, gde su deca hospitalizovana, saznajemo da je epidemija zvanično proglašena u domu. Opcije su dve: ili je edipemija trovanja hranom ili je u pitanju viroza.

"Njih sedmoro trenutno je kod nas na klinici i oni su za sada dobro. Sve ovo liči na trovanje hranom, ali uzrok još ne znamo", kaže za 021 upravnica Infektivne klinike Vesna Turkulov.

Inspekcija iz Zavoda za javno zdravlje Vojvodine je uzela uzorke hrane služene toga dana, tačnije sporne večere poslužene 30. septembra i rezultati analiza se još čekaju. Kako saznajemo od direktora Filipovića, ovi rezultati bi trebalo da pokažu da li je došlo do trovanja hranom u domu, ili je u pitanju viroza.

Trovanje ili viroza?
Filipović sumnja da je u pitanju trovanje hranom, jer su i on, kao i neki vaspitači, takođe jeli tu hranu, pa nisu oboleli, dok su se razbolele vaspitačice i deca koja na primer uopšte nisu jeli toga dana u domu.

"Mi smo ostali tokom cele noći sa ekipama dežurne pomoći i epidemiolozima. Prvo njihovo pitanje bilo je da li smo i mi zaposleni jeli tu hranu, i mi smo svi rekli da jesmo. Ja sam prvi jeo tu piletinu i pire, i ništa mi nije. Moje kolege i deca su jela to isto, ali se neko razboleo, a neko nije. Onda smo išli i anketirali učenike i došli do zaključka da su oni koji su bolesni jeli istu stvar kao i oni zdravi. Stoga ne znam kako bi moglo biti trovanje hranom", objasnio je Filipović.

Po preporuci lekara i epidemiologa, sedmoro učenika je zadržano na bolničkom lečenju, dok su ostalih 113 poslati svojim kućama na kućno lečenje, kako bi se sprečilo da ostali učenici, kojih u domu ukupno ima 423, budu zaraženi.

Izvor: 021.rs

Pogledajte još