U TOKU JE SMS PREVARA: Ako dobijete poruku ovog tipa- NE ODGOVARAJTE!

Već nekoliko dana na mobilne telefone operatera u Srbiji građani su dobijali SMS poruke za koje se ispostavilo da su velika prevara.

Naime, sa brojeva koji počinju na +372 i +386 iz Estonije i Obale Slonovače stižu poruke sa sadržajem “Javi se hitno!”.

Prema tvrdnjama stručnjaka reč je o prevari koja ima za cilj da se se sa računa građana skine novac ili ukradu lični podaci. To se i desilo nekolicini građana koji nisu znali da je u pitanju prevara.

Operateri mobilnih kompanija su građanima dali savete da na ovakve i slične poruke ne odgovaraju.

TELENOR UPOZORAVA: NE ODGOVARAJTE NA NEPOZNATE BROJEVE

Kompanija Telenor upozorila je danas korisnike da ne odgovaraju na SMS poruke i ne uzvraćaju međunarodne pozive ukoliko nisu sigurni u identitet onoga koji poziva, jer je najverovatnije reč o prevari.

Direktor korporativne bezbednosti Telenora Milan Nikolić, rekao je da je ovakva vrsta prevara prisutna već godinama u raznim delovima sveta.

"Telenor, kao ni drugi operatori, nije u mogućnosti da blokira ove poruke i pozive, a jedan od glavnih razloga je činjenica da oni po pravilu stižu sa novih brojeva", istakao je on.

Korisnicima se SMS-ovi šalju nasumično sa uglavnom iznajmljene opreme nepoznatog operatora, u razne fiksne i mobilne mreže, a pozivi se obično identifikuju kao propušteni.

Ukoliko korisnik uzvrati poziv na nepoznati broj, automatski mu se tarifira uspostavljanje veze i vreme trajanja poziva po standardnom cenovniku za tu zonu međunarodnog tarifnog plana, i tako može napraviti veći račun od uobičajenog.

Izvor: Novosti

Pogledajte još