Norvežani će imati najlepši novac na svetu

Centralna norveška banka je početkom godine raspisala konkurs za dizajn novih novčanica, a tema je bila "more".

Očekivano, Skandinavci su potvrdili reputaciju fantastičnih dizajnera. U poslednji krug je ušlo osam timova, a žiri je odlučio da pomeša radove dva kandidata i iskoristi jedan predlog za prednju stranu, a drugi, mnogo smeliji, za zadnju stranu kruna.

Na licu novčanica biće radovi timova "Metrik sistem" i Terjea Tenesena, koji su opisani kao "otvoreni, svetli i tipično nordijski", dok će na naličju biti moderni, pikselizovani dizajn tima "Snoheta dizajn".

"Kada se kontrasti poklope, kada meko sretne oštro, a digitalno analogno, nastaje dinamika. Naš dizajn pre svega predstavlja piksele, vizuelni jezik našeg vremena", navodi taj tim.

Inače, zanimljivo je da je stručni žiri treći tim proglasio za pobednika, ali je ipak odlučio da na novčanicama koje će se koristiti od 2017. godine ne bude pobednički dizajn. Među kandidatima ističe se i dizajn novčanica sa dečjim crtežima.

Kako je saopšteno, na prihvaćenom dizajnu će nastaviti da rade stručnjaci, kako bi se novčanice osigurale od falsifikovanja i pripremile za korišćenje u bankomatima.

Sve predloge, pa i pobednički, možete pogledati na ovom linku.

Opšti utisak je da će Norvežani, jedna od najbogatijih nacija na svetu, imati zaista i najbolji novac na svetu.

Izvor: B92

Pogledajte još