fbpx

Danas je Međunarodni dan devojčica

Kako je saopštio beogradski Centar za edukaciju i istraživanje "Katalista", Međunarodni dan devojčica istovremeno će obeležiti organizacije koje se bave pravima devojaka - Alternativni centar za devojke iz Kruševca, Centar za devojke iz Niša, Žene za mir iz Leskovca i "Katalista" iz Beograda.

Dan devojčica će biti obeležen u javnom prostoru i u školama različitim aktivnostima u koje će biti uključene devojčice, a kojima je cilj osnaživanje učesnica i edukacija o njihovim pravima.

Centar za devojke iz Niša organizovaće uličnu akciju u centru grada radi osnaživanja i podsticanja devojaka da budu vidljivije i aktivnije uključene u sve segmente društva.

Aktivistkinje Alternativnog centra za devojke iz Kruševca, zajedno sa učenicama i učenicima, izvešće "Ples protiv nasilja", u saradnji sa lokalnom Kancelarijom za mlade.

Žene za mir u Leskovcu organizovaće radionicu za učenice o uticaju modernih medija na devojčice i devojke, a Centar za edukaciju i savetovanje Katalista, u saradnji sa Kancelarijom za ravnopravnost polova opštine Vračar, organizovaće interaktivni prostor u kome će učenice 7. razreda moći da se informišu o pravima devojčica i osnaže za izgradnju pozitivnog odnosa prema svom telu i izgledu.

Ujedinjene nacije su 2011. godine donele odluku da 11. oktobar postane Međunarodni dan devojčica, dan koji je namenjen promovisanju prava devojčica i povećanju svesti o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju samo zato što su devojčice.

Izvor: Srbija danas

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.