Zdrava ishrana za zdravo srce

Skoro svako od nas dođe na svet zdravog srca. Da srce i krvotok što je moguće duže ostanu zdravi, bečki zdravstveni stručnjak, profesor Hademar Bankhofer, preporučuje sledeće:

Pravila ishrane za srce i krvotok

Za srce važi: ne jesti obilno niti mnogo, izbegavati masno i slatko, ne prejedati se i unositi svakog dana litar i po vode, da bi krv bila tečna i glatko proticala kroz krvne sudove.

Za srce i krvni pritisak treba jesti pomorandže, šljive, paradajz, krastavac, masline, ananas i grožđe. Od začina Bankhofer preporučuje mirođiju i kari i konzumiranje crnog čaja. U svim ovim prirodnim proizvodima nalazi se salicilna kiselina koja razređuje krv i sprečava da dođe do ugrušavanja. 


Najvažniji vitamini za srce

Vitamin E jača srce. Ima ga dosta u svim integralnim proizvodima, orašastim plodovima, u mleku i mlečnim proizvodima, u maslinovom ulju i zrnu pšenice.

Drugi važan vitamin je, prema Bankhoferu, folna kiselina, koje ima u brokoliju, lukovici mirođije, žumancetu i cvekli. 


Mikrolementi i minerali

Kalijum je eliksir za krvni pritisak. Najviše ga ima u jabukama ali i u zelenoj salati, salati „Lolo roso“, spanaću, kupusu. Takođe, važan za srce je i anti-stres-mineral: magnezijum. Njega ima u prirodnom pirinču, integralnim proizvodima, bademima, bananama, semenkama bundeve i orasima.

Od mikroelemenata srcu i krvnom pritisku su potrebni selen, male količine joda i gvožđa. Gvožđa ima u luku vlašcu, sočivu, pasulju, grašku, suvom voću - urmama, smokvama, šljivama i suvim jabukama. Selen se dobija iz pečuraka, pirinča, belog luka, integralnih proizvoda i morske ribe a joda ima u renu. 

(Compress)
BEČ, 29. septembra 2009.

Pogledajte još