Žene su najčešće žrtve trgovine ljudima

Žene su u 80 odsto slučajeva žrtve trgovine ljudima, pa mora da postoji zajednički napor država u regionu u borbi protiv ovog krivičnog dela, poručio je danas ambasador Holandije u Srbiji Laurent Stokvis.

Stokvis je na regionalnom skupu "Pristup pravu na naknadu štete žrtvama trgovine ljudima u regionu" kazao da su deca u 20 odsto slučajeva žrtve trgovine ljudima.

Trgovina ljudima je, kako je dodao, složeno krivično delo koje nije ograničeno samo na jednu državu.

"Mora da postoji zajednički napor država u borbi protiv trgovine ljudima", rekao je Stokvis.

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro poručila je da je borba protiv trgovine ljudima prioritet kako njene zemlje tako i na Balkanu.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, koji se obeležava sutra, kako je dodala, treba da podseti na sve žrtve i na to da je žrtva dugo godina bila zaboravljana.

Podsetila je i da je Francuska donela među prvima zakon o obeštećenju žrtve trgovine ljudima i da bi Srbija mogla da sledi primer Francuske.

"Ovde treba da usvojite sistem da se žrtva prizna kao žrtva i da joj se pomogne da okrene novu stranicu u svom životu", rekla je Moro.

Ovaj skup organizovala je nevladina organizacija Astra, a njegov cilj je da se predstave različiti modeli putem kojih je regulisan pristup pravu za naknadu štete za žrtve trgovine ljudima koji funkcionišu u pojedinim državama.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još