Dani indonežanske kuhinje

Duh neke zemlje i temperament ljudi koji u njoj žive, najbolje možete osetiti kroz njene autentične specijalitete. Ukoliko niste imali prilike da posetite četvrtu najveću državu sveta, prošetajte do restorana “Metropolitan Grill” u hotelu "Hajat" i prepustite se putovanju kroz autentične ukuse kuhinje Indonezije.

Gostujući šefovi kuhinja hotela "Hajat Ridžensi" Bandung, Azis Vahjudin i Muhamed Sidik, stigli su u Beograd sa ostrva Java, da zajedno sa kulinarskim timom beogradskog "Hajata", svoje kulinarsko umeće predstave na indonežanskoj kulinarskoj promociji, koja traje do 9. oktobra.

Indonežanska kuhinja je poznata kao „kuhinja hiljadu ukusa“ i predstvalja spoj svežih sastojaka i začina. Jednostavna je i raznolika jer se formirala pod uticajem kulinraske tradicije više stotina različitih naroda. Bazira se na svežim namirnicama, ribi, pirinču, plodovima mora, mesu, tropskom voću, povrću i začinima. Sve što se sprema predviđeno je da se odmah jede. Hrana se priprema neposredno pred iznosenje na sto, iako kod nekih jela proces pripreme traje dugo.

U delu otvorene kuhinje kuvari će pripremati jela koja koja su nacinalni simboli Indonezije: Tampeng, Sate, Rijsttafel, Rendang i Gado-gado.

Tamping je jelo od pirinča, koje ima oblik kupe, jer ona simboliše želju za blagostanjem i nadu da ćemo imati dug i uspešan život. Rijsttafel je specijalitet koji sadrži čak 12 jela od mesa, a služi se uz dodatak povrća i ribe.
Sate se pripema od raznih vrsta mesa, iseckanih na komadiće, a poseban ukus daje mu sos od kikirikija, koji se uz njega služi. Rendang je neobična kombinacija karija od mesa i kokosa.
Gado je predviđen za one koji zaobilaze meso: salata od sirovog i kuvanog povrća i kokosovog mleka.

Na švedskom stolu će se naći i raznovrsna predjela kao što su kuvana jaja sa začinskim biljem, supa od crvenog paradajza i goveđe koštane srži, salata od kukuruza i kokosa... U kategoriji glavnih jela dostupne su nesvakidašnje kombinacije kao što su: pržena riba sa čili sosom, dinstane pečurke sa tofu sirom u listu banane i prženi račići u sosu od kurkume.

Od deserata izdvajaju hladnu supu od dinje i meda, odabrano sveže voće sa toplim umakom od urme i surabaja kolač.

Saznali smo da se ova kuhinju izdvaja od ostalih po tome što se jela ne kuvaju po repecetu nego "s jezikom", odnosno, tokom kuvanja se stalno probaju. Umeće kuvanja prenosi se sa majke na kćer, a kuva se u kasno prepodne.

Ukoliko želite da potpuno ispoštujete tradiciju ove zemlje zaboravite na escajg, jer Indonežani jedu prstima desne ruke. Zbog toga su na stolu obavezne zdelice s vrućom vodom i kriškama limuna ili limete.

Za vreme jela se služi crni čaj, a među omiljenim napicima su i ledeni čaj, kokosovo mleko i voćni sokovi.

Svake večeri od 19 časova, za 2.500 dinara, možete doživeti čarobno gastronomsko iskustvo u restoranu "Metroplitan Grill".

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još