fbpx

Uspavana lepotica iz stvarnog života: Nepoznata bolest joj ne da da ostane budna!

Bet Gudlijer (20) iz Stokporta u Engleskoj pati od Klejn-Levinovog sindroma ili „sindroma uspavane lepotice“. To je neurološko stanje zbog kojeg ona pada u višenedeljni san na svakih nekoliko nedelja.

Pošto može da bude budna samo dva sata dnevno, ona ne može da radi i studira, a dok je budna, zbunjena je kao dete. Još uvek nije jasno šta izaziva ovo stanje, pa ne može da se radi ni na pronalaženju leka za njega.

Bet od 16. godine pati od ovog poremećaja i spava najmanje 18 sati dnevno.

Povremeno, na svakih pet nedelja otprilike, naiđe joj epizoda tokom koje spava od nedelju dana do tri nedelje. Tokom tog vremena potrebna joj je celodnevna nega.

Čak i kada se probudi, ponaša se kao dete, zbunjena je i ne ume da napravi razliku između jave i sna.

Samo oko 1000 ljudi na svetu pati od ovog poremećaja, a 70 odsto njih su muškarci.

Bet se pojavila u BBC-jevoj emisiji „Breakfast“, gde je pričala o svojoj situaciji.

- Više od polovine svog života provodim u krevetu. Ovo stanje se obično javlja u adolescenciji, kada treba da se obrazujete, da izaberete životni poziv, da se zaposlite, da otkrijete ko ste. Ono mi oduzima svo to tragoceno vreme. Moj život je na pauzi. Pamtim samo pojedine stvari, pa mi izgleda kao da je polovina mog života prazna – rekla je ona.

U emisiji sa Bet je bila i njena majka, Dženin.

- Kada se probudi, ona ili leži u krevetu ili sedi na sofi i gleda televiziju, najčešće jednu istu stvar, jer voli predvidljivost toga – kaže Dženin.

Pacijenti se vraćaju u normalu između epizoda sna, ali mogu da postanu depresivni zbog svog stanja.

Dženin je morala da ostavi posao kako bi mogla da se posveti Bet u potpunosti i da brine o njoj kad god zatreba.

Dok je budna, Bet se ponaša kao dete, razdražena je i jede velike količine hrane. Nikad se ne zna koliko će koja epizoda usnulosti trajati – nekoliko sati, nekoliko dana ili nekoliko nedelja.

Još uvek ne postoji lek za ovo stanje, ali ono najčešće prestaje posle 10 do 15 godina.

- Želim da uradim nešto produktivno dok sam budna. Želim da budem korisna društvu u kojem živim – rekla je ona u emisiji.

Nadlanu / izvor: žena.blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.