SRBIJA POD LUPOM: Debeli smo i pod sedativima!

Ovo su rezultati su istraživanja "Zdravlje stanovništva Srbije u 2013. godini". "U odnosu na 2006. godinu, povećan je broj stanovnika koji je izložen stresu i iznosi 56,6 odsto. Simptome depresije imalo je 4,1 odsto stanovništva, i to najviše u populaciji lica starijih od 85 godina", podaci su istraživanja koje je danas predstavljeno u Skupštini Srbije na svečanosti povodom 90 godina od osnivanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

U odnosu na 2006. godinu, kod stanovnika Srbije zapaža se povećanje učestalosti hipertenzije, depresije, šećerne bolesti, povišenih masnoća u krvi i alergije, a jedan od razloga za takve rezultate je i starenje populacije.

DECA PERU RUKE; ALI ZUBE RETKO!
Svako deveto dete (11,5 odsto) ima problema s vidom, s ravnim tabanima 9,8 odsto, alergijama osam odsto, deformitetom kičme četiri odsto. Istraživanje je zabeležilo unapređenje higijenskih navika u pogledu redovnog pranja zuba i tuširanja u odnosu na 2006. godinu, što nije slučaj sa navikom redovnog pranja ruku. Zube redovno pere 58,4 ispitanika, redovno se tušira njih 66,2 odsto, dok ruke redovno pere 61,8.

Procenat stanovništva koje svoje zdravstveno stanje procenjuje kao dobro iznosi 57,8 odsto i veći je nego 2006. godine (49,8 odsto) kada je rađeno poslednje istraživanje. Ovaj pokazatelj u zemljama Evropske unije je 68,9 odsto. Svaki drugi stanovnik Srbije nedovoljno ili nikada ne konzumira voće, dok svaki peti ne razmišlja o zdravlju prilikom izbora hrane. Istraživanje je pokazalo da je svaki treći građanin u toku prošle godine koristio sredstva protiv bolova, a svaki peti sredstva za umirenje.

Izvor: blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.