NISTE NI SVESNI: Ovih 7 namirnica jedete potpuno pogrešno!

ŠARGAREPA

Istraživanja su pokazala kako šargarepa iseckana na komadiće tokom kuvanja gubi svoja zdrava svojstva, zato je preporuka da se šargarepa dobro oljušti, opera I kuva u komadu. Osim toga brojni su mišljenja kako je sveža šargarepazdravija za konzumiranje od kuvane, ali dokazano je kako se karotenoidi iz termički obrađene šargarepe bolje apsorbiraju u organizam.

ČAJ

Popularno ispijanje čaja na engleski način, onaj s dodavanjem mleka smanjuje dobrobiti zdravih listića. Osim toga dodavanje limuna i meda u vrući čaj je potpuno pogrešno, vitamin C dodatjedino u mlaki čaj čuva polifenole iz biljki važne za podizanje imuniteta i ukupnog zdravlja organizma.

BELI LUK

Seckanje belog luka prie dodavanja u jelo smanjuje njegova antibiotska svojstva. Naime istraživanja su pokazala kako samo izdrobljeni ili zgnječenibeli luk ostavljen oko deset minuta na vazduhu lakše otpušta enzim alicin, delotvoran u prevenciji srčanih bolesti.

PRELIV ZA SALATU

Dijetalni preliv za salatu bez masnoća mnogima je omiljen dodatak za koji se smatra da nema masnoća, ali zapravo je prepun aditiva. Nutricionisti ističu kako su zdrave masnoće poput maslinovog ulja puno pametniji izbor jer povećavaju osećaj sitosti i olakšavaju probavu karotenoida likopena i luteina iz salate.

JABUKE I KRUŠKE

Mnogi prilikom odabira jabuka i krušaka veliku pažnju posvećuju njihovom izgledu i biraju plodove čvrste tvrde strukture.Ali dokazano je naime kako ove dve vrste voća tek u svojoj zreloj fazi opravdaju status najzdravijeg voća.

BROKOLI

Na listama najzdravijih namirnica sveta visoku poziciju zauzima brokolikoji dokazano deluje u prevenciji protiv brojnih bolesti.Ali prilikom termičke obrade zdrava svojstva zelenog ploda nestaju, zato brokoli nikada ne bi trebalo prekuvati, najbolji način pripreme je kuvanje na pari.

Izvor: zadovoljna.hr

Foto: Yayimages

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.