Rusa manje za 6,6 miliona

MOSKVA, 05. oktobar 2009. (FoNet) - Stanovništvo Rusije se od 1993. godine smanjilo za 6,6 miliona, uprkos dolasku miliona Rusa iz bivših sovjetskih republika, a ta država bi do 2025. mogla da izgubi još 11 miliona ljudi, navodi se u danas objavljenom izveštaju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Takav trend mogao bi dovesti do nedostatka radne snage, starenja stanovništva i sporijeg ekonomskog rasta, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su napori Kremlja da podstakne žene da imaju više dece uticao na rast priraštaja, ali da na dužu stazu neće imati značajan uticaj.

U izveštaju se Rusija poziva da smanji smrtnost, koja je identična sa smrtnošću u nekim afričkim državama, tako što će sprovesti reformu zdravstvenog sistema i uticati na način života, u prvom redu smanjenje potrošnje alkohola.

Rusija će morati da se prilagodi smanjenju stanovništva i radne snage, procenjuje se u izveštaju, javlja AP.

Stanovništvo Rusije se smanjuje od 1992. godine. Rusija ima oko 142 miliona stanovnika i jednu od najvećih stopa smrtnosti u razvijenom svetu, s prosečnim životnim vekom muškaraca od 60 godina.

Iz razloga koji nisu u potpunosti objašnjeni, Rusi su česte žrtve kardiovaskularnih oboljenja, ali većina stručnjaka tvrdi da je alkohol osnovni uzrok visoke smrtnosti, pošto je povezan sa bolestima jetre, ubistvima, samoubistvima, nesrećama. Prema podacima objavljenim u junu, alkohol je uzrok više od polovine smrti među Rusima starim između 15 i 54 godine.

Prema podacima UN, teritorija koju danas obuhvata Ruska Federacija je 1950. godine zauzimala četvrto mesto na svetu po broju stanovnika. Pre dve godine je Rusija bila na devetom mestu, sa stanovništvom manjim od Bangladeša i Nigerije, a procenuje se da će 2050. biti na 15. mestu, sa manje stanovnika od Vijetnama.

Procenjuje se da će Rusija do 2025. godine morati da privuće oko 15 miliona doseljenika, kako bi popunila upražnjena radna mesta. U izveštaju se, međutim, navodi da doseljavanje može izazvati napetosti.

Rusija će morati da uloži napor da asimiliue imigrante, koji su danas žrtve diskriminacije, eksploatacije i nasilja, kaže se u izveštaju.

Pogledajte još