Otkrijte šta ime deteta govori o roditeljima

IMENA POZNATIH LIČNOSTI
Trend koji vlada već godinama i za divno čudo, uopšte ne jenjava. Dati detetu ime popularne tv zvezde, starlete ili junaka iz crtanog filma, za većinu bizarno. Ipak, roditelji koji daju svojoj deci takva imena upravo su željni pažnje. Koliko god roditelji teže da im dete bude originalno, treba imati na umu da se to može postići i na drugi način. Biti obeležen celog života kao „Bijonse” ili „Pepa” možda i nije najbolje rešenje, pogotovo kad dete uđe u pubertet.

TRADICIONALNA IMENA

Imena koja obično daju konzervativni roditelji. Ne smeta im da svom detetu daju ime po njihovim bakama, naprotiv, ponose se time. Osim toga u moru svakidašnjih imena, lepo je prisetiti se onih starih, možda i zaboravljenih.

ORIGINALNA IMENA

Kao i kod imena poznatih ličnosti, ne treba ići u potpunu krajnost. Originalnost kod deteta razvija se kroz vaspitanje i igru, ne kroz ovakvo lično obeležje. Koliko god vam zvučalo kao dobra ideja dati detetu ime „Sunce” ili „Mesec”, možda bi bilo bolje da se pre donošenja konačne odluke posavetujete još sa nekim.

UNISEKS IMENA

Nije retkost dati detetu ime koje jednako pristaje i muškoj i ženskoj deci. Ovi roditelji su uglavnom veoma uspešni u svom poslu. Ipak, treba biti oprezan jer danas ljudi uglavnom komuniciraju putem interneta, pogotovo kada je posao u pitanju, pa bi moglo da dođe do nesporazuma.

KRATKA IMENA

Ovde spadaju uglavnom skraćenice „pravih” imena, ali često su izuzetno lepa. Ponekad su samo četiri slova dovoljna da opišu nekog. Neka od najlepših kratkih imena su Vanja, Sanja, Iva, Ana, Lepa, Nađa...

PORODIČNA IMENA

Ovi roditelji su uglavnom sentimentalni i nostalgični. Ukoliko se odlučite da svom detetu date ime nekoga koga ste poznavali, obavezno mu jednog dana ispričajte priču o nastanku njegovog imena.

PATRIOTSKA IMENA

Nijedan roditelj neće dati svom detetu ovakvo ime bez naročitog razloga. Postoje mnogi razlozi zašto bi neko svoju bebu nazvao Drina, Atina, Srbija, Sloboda, a koji god da je u pitanju, mnoga interesantna imena se mogu izabrati u širokom „asortimanu”. Ovi roditelji su vezani za svoju zemlju, nasleđe i kulturu i veoma se ponose time.

Nadlanu / izvor: žena.blic

Pogledajte još