Prosvetari sutra obustavljaju rad

Zaštitnik građana Saša Janković, mada podržava njihove napore na unapređivanju položaja, ističe da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti nanošenjem nenadoknadive štete deci.

Prosvetari su pet nedelja u zakonskom štrajku i za to vreme, kako je Tanjugu rekla portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković, pregovori sa vladom skoro da se nisu pomerili sa početne tačke.

Unija i još tri sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat "Nezavisnost", ne odustaju od najvažnijeg zahteva da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata, koje je već počelo.

"Smatramo da je nedopustivo da prosvetni radnici budu daleko ispod republičkog proseka, a da javne službe i javna preduzeća budu daleko iznad, a znamo da kod nas radi 70 odsto visokoobrazovanih ljudi", rekla je Janković Tanjugu.

Ona je najavila da će sutra oko 12.30 časova prosvetari biti na trgovima isped školskih uprava svih većih gradova, kao i na beogradskom Trgu Nikole Pašića, odakle će prošetati do Ministarstva prosvete i zgrade Vlade.

Jankovićeva je navela da su potvrđeni skupovi i u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Zrenjaninu i istakla da će sindikat, ako im zahtevi ne budu ispunjeni, nastaviti borbu za bolji položaj.

Sindikati su prvi put obustavili rad 22. oktobra, a te četiri asocijacije imaju oko 70 procenata članstva od svih zaposlenih u školama.

Ombudsman Saša Janković Tanjugu je rekao da ima “izuzetno poštovanje za napor prosvetnih radnika da ukažu na ogromne probleme u prosveti”, ali se, kako ističe, to ne može činiti na štetu dece.

Prosveta je, prema recima zaštitnika građana, devalvirana, ponižena prethodnih decenija, što ima ogromne posledice po našu sadašnjost i budućnost.

"U tom smislu, mogu samo da podržim napore prosvetnih radnika da unaprede svoj položaj i položaj prosvete u celini", kaže ombudsman.

S druge strane, podseća Janković, prosveta postoji radi obrazovanja.

"Mislim da nije potrebno naglasiti da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti tako da se nanese nenadoknadiva šteta onima koji u prosveti stiču znanje, pre svega deci", istakao je on.

Zaštitnik građana smatra da se mora naći način da se spoje i interesi prosvetnih radnika, to znači unapređivanje njihovog materijalnog stanja ali istovremeno da se interes učenika ne dovodi u pitanje.

"Apelujem na državne vlasti ali i na prosvetne sindikate da oba ova cilja imaju u vidu", rekao je Janković.

Inače, naši zakonski propisi ne predviđaju potpunu obustavu rada u školama. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđaju da "nastavnici, odnosno stručni saradnici u školi ostvaruju pravo na štrajk, pod uslovom da obezbede minimum procesa rada škole" u trajanju od "30 minuta po času u okviru dnevnog rasporeda i obavljanje ispita, a za stručnog saradnika 20 časova rada nedeljno".

Ako nastavnici, odnosno stučni saradnici škole učestvuju u štrajku ne obezbeđujući minimum procesa rada iz stava 2. ovog člana, direktor škole pokreće disciplinski postupak, navodi se u zakonima.

Zakon o štrajku precizira da je prosveta delatnost od javnog interesa i da prosvetni radnici mogu mogu početi štrajk ako se obezbedi minimum procesa rada.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još