OVO MOŽE BITI OPASNO: Greške koje svi pravimo u WC-u!

Navodimo vam pet najčešćih grešaka i načine na koje ih možete ispraviti.

1. Sedite na wc šolji predugo

Ako provedete dva minuta duže zato što temeljno proveravate vesti sa Fejsbuka, možete odahnuti. Ali ako zasednete na toliko da vam se ukoče noge, rizikujete hemoroide - bolne, natečene vene u anusu, koje mogu krvariti. "Ako vas muči zatvor, bolje ustanite, prošetajte i onda se vratite", tvrdi gastroenterolog Aniš Šet i dodaje: "Šetnja može stimulisati creva kako bi se stvari pokrenule nadole, a može vam pomoći i da se opustite i da ne morate da stiskate previše."

2. Preterano brisanje

Kad smo kod brisanja, manje je više. I to ne samo zato što ćete manje trošiti na toalet papir. "Preterano brisanje može iritirati perianalnu kožu i uzrokovati male abrazije usled čega može doći do upale i svraba", napominje Šet. Ako se obrišete jednom ili dva puta, to će biti sasvim dovoljno. Ako i nakon toga niste sve obrisali, može biti da se niste do kraja olakšali ili da vas muči zatvor (u tom slučaju povećajte unos vode i vlakana kako biste sprečili hemoroide). Ako vam još uvek treba više papira, razmislite o prebacivanju na dečje vlažne maramice ili vlažni toaletni papir.

3. Upotreba sušilice za ruke

Mogli bi da se zovu i raspršivači bakterija! Najnovije istraživanje iz Velike Britanije pokazalo je da nova, jaka sušila za ruke šire 27 puta više mikroba od papirnih ubrusa i gotovo pet puta više bakterija od toplih, starih sušilica za ruke. Naučnici su u vazduhu oko sušila otkrili bakterije i 15 minuta nakon upotrebe, tako da je puno bolja opcija da se odlučite za papirne ubruse i što pre napustite javni wc.

4. Brišete u pogrešnom smeru
To je nešto što činite otkad ste izašli iz pelena, no možda još niste usavršili znanje. "Uvek se brišite od napred prema nazad. Jer brisanjem u suprotnom smeru možete bakterije iz rektuma doneti do mokraćnog kanala i povećati šanse za urinarne infekcije", ističe ginekolog Alisa Dvek. Budući da je mokraćni kanal kod žena relativno kratak (muški ide još dužinom celog penisa), bakterije mogu lako otputovati do mehura i za tili čas ćete se mučiti s bolnom upalom.

5. Previše ste čisti tamo dole

Samo zato što postoje proizvodi od kojih bi vaši ženski delovi mogli da mirišu kao cveće, ne znači da ih vi morate koristiti.
"Vagina ne treba biti preterano očišćena i 'izribana' sapunima, sredstvima, sprejevima i vlažnim maramicama, jer svi oni mogu poremetiti pH ravnotežu i uzrokovati svrab, iritacije i osip", ističe Dvek. Jednostavno se operite s blagim sapunom u toku kupanja ili tuširanja, a jedini dodatni alat koji možete koristiti je fen za kosu ako želite osušiti preteranu vlagu. "Ako ste skloni infekcijama ili iritacijama, lagano hladnim vazduhom prosušite međunožje nakon kupanja" objašnjava Dvek

Nadlanu / izvor: portaloko

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.