Nagrada Obami zbog jake međunarodne diplomatije i saradnje

OSLO, 9.oktobra 2009. (Beta-AP) - Norveški Nobelov komitet saopštio je danas da je nagradu za mir za 2009. godinu dodelio američkom predsedniku Baraku Obami zbog "njegovih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima".

Komitet posebno ističe značaj Obamine vizije i delovanja za svet bez nuklearnog oružja.

"Obama je kao predsednik (SAD) stvorio novu klimu u međunarodnoj politici. Multilateralna diplomatija je ponovo zauzela centralnu poziciju, sa naglaskom na ulogu koju UN i druge međunarodne institucije mogu da imaju. Dijalog i pregovori se vide kao instrumenti za rešavanje čak i najtežih međunarodnih konflikata", navodi se u obrazloženju Komiteta.

"Vizija sveta bez nuklearnog oružja snažno je stimulisala razoružanje i pregovore o kontroli naoružanja. Zahvaljujući inicijativi Obame, SAD sada igraju mnogo konstruktivniju ulogu u velikim klimatskim izazovima sa kojima se svet suočava. Demokratija i ljduska prava biće osnaženi", dodaje se dalje u obrazloženju.

"Vrlo retko neko, kao Obama, do te mere privuče svetsku pažnju i da nadu ljudima u bolju budućnost. Njegova diplomatija se zasniva na konceptu da oni koji treba da vode svet moraju to da čine na bazi vrednosti i stavova koje deli većina stanovništva sveta", navodi se u obrazloženju Nobelove nagrade za mir 2009. američkom predsedniku.

"Za 108 godina, Norveški Nobelov komitet je želeo da stimuliše upravo takvu međunarodnu politiku i takve stavove čiji je sada Obama vodeći zagovornik u svetu".

Komitet podržava Obamin poziv da je "sada vreme za sve da preuzmu svoj deo odgovornosti za svetski odgovor na globalne izazove", navodi se na kraju obrazloženja.

Pogledajte još