Batine kao znak ljubavi

Fizičko i seksualno nasilje nad ženama gotovo da je uobičajena pojava a "izvršioci" najčešće su partneri, bračni ili ljubavni, ali je i činjenica da mnoge žene smatraju da je "sasvim u redu" da muž izbubeta suprugu ukoliko ga prevari, iskaže neposlušnost ili odbije seks - tvrdi se u jednom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije(SZO).

Istraživanje o nasilju nad ženama, prvo ove vrste ikada sprovedeno, otkrilo je da je u deset zemalja u kojima je obavljeno, između 20 i 75 odsto od 24.000 anketiranih žena bar jednom u životu bilo žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja.

"U većini zemalja, od pet žena četiri su bile žrtve nasilja muža ili ljubavnog partnera", naglasila je Henrika Jansen, jedna od sociologa koji su učestvovali u istraživanju.

"Umesto da dom i porodica budu najbezbednije mesto, mnoge žene su većim rizicima da dožive nasilje izložene u sopstvenom domu nego na ulici", izjavila je Henrika Jansen na jednoim regionalnom skupu u Bangkoku.

U izveštaju se upozorava da su tri četvrtine žena u gradovima u Brazilu, Japanu, Namibiji, Srbiji i Crnoj Gori energično naglasile da "ne mogu prihvatiti niti opravdati bilo kakvu vrstu nasilja".

Međutim, u ruralnim područjima Bangladeša, Etiopije, Perua i ostrva Samoa tako misli samo jedna četvrtina anketiranih žena.

Gotovo u svim zemljama u kojima su obavljena istraživanja, najčešće se kao opravdanje za nasilje iznosi - žensko neverstvo u braku.

Tako, na primer, u ruralnim oblastima Etiopije 78 odsto žena prihvata da žena treba da dobije batine ne samo zbog neverstva već i zbog neposlušnosti dok 20 odsto smatra da je "žena zaslužila da je muž izudara ako odbije da s njim ima seksualni odnos".

"Moj muž me redovno izudara, spava sa mnom protiv moje volje a ja moram da sve to prihvatim ćutke. Pre nego što sam razgovarala sa vama uopšte nisam razmišljala šta mi se događa, bila sam uverena da su batine i nasilan seks nešto potpuno normalno jer se tako ponašaju muževi svih mojih prijateljica i poznanica", izjavila je anketarkama SZO jedna žena u Bangladešu.

Cilj istraživanja bio je da se skrene pažnja na nasilje nad ženama i vlade i druge institucije angažuju u njegovom sprečavanju.

Istraživanje Svetske zdravstvene organizacije obavljeno je u Bangladešu, Brazilu, Etiopiji, Japanu, Namibiji, Peruu, Samoi, Srbiji, Crnoj Gori, Tajlandu i Tanzaniji.

BANGKOK, 9. oktobar 2009. (FoNet)

Pogledajte još