GRAĐANI BESNI: Bus Plus smislio kako da nam naplati čekanje autobusa!

Novi tarifni sistem naplate javnog gradskog prevoza u Beogradu koji stupića danas na snagu podrazumeva da se jednodnevne, trodnevne i petodnevne karte aktiviraju u momentu kupovine, a ne od trenutka njihovog očitavanja u autobusu.
pročitaj još

Na društvenim mrežama, ova vest prouzrokovala je buru negativnih komentara koji za ovo optužuju firmu Apeks.

– Karte važe 24 časa, 72 odnosno 120 časova i to od momenta kada se dopune na kiosku – znači Apeks naplaćuje putarinu od kioska do stanice i čekanja autobusa – konstatuje jedan od čitalaca.

Ovu informaciju je potvrdio i direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović koji je rekao da će novi tarifni sistem ponuditi veći broj vremenskih karata, poput jednodnevne (280 dinara), trodnevne (720 dinara) i petodnevne (1.100 dinara), a koje su prvenstveno namenjene turistima.

– Takve karte se kupuju na trafikama i bacaju posle upotrebe, jer se aktiviraju u momentu kupovine – rekao je Mitrović za i dodao da one važe 24, 72 sata, odnosno 120 sati i to od momenta kada se dopune na kiosku, osim u noćnom saobraćaju od ponoći do četiri ujutru.

Vremenska karta će važiti za neograničen broj vožnji u periodu od 90 minuta i može se koristi u više vozila tokom njenog trajanja, a potrebno je da se očita prilikom svakog ulaska u vozilo, odnosno presedanja. Za korišćenje vremenske karte od 90 minuta ne bira se nikakva opcija na validatoru, već se očitava nepersonalizovana kartica, dopunjena kreditom u željenom iznosu.

I plastičnom nepersonalizovanom karticom je, osim osnovne vremenske karte od 90 minuta, moguće očitati jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu, isključivo izborom opcije na validatoru.

Putnici će, kao i do sada, moći da kupe papirnu kartu kod vozača, koja važi za jednu vožnju i košta 150 dinara.

Kada je reč o cenama mesečnih markica za prevoz, ona će ostati ista. Zaposleni će za mesečnu kartu i dalje izdvajati 3.275 dinara, studenti, nezaposleni, srednjoškolci i osobe sa invaliditetom 1.120 dinara, a osnovci će se voziti besplatno. Penzioneri stariji od 65 godina godišnje će plaćati 407 dinara, dok će penzioneri mlađi od 65 godina plaćati 1.120 dinara mesečno. Osobe starije od 65 godina mogu od 25. januara da kupe godišnju kartu po ceni od 407 dinara, a koja će važiti od dana kupovine do 31. decembra ove godine.

Nadlanu / izvor: telegraf

Pogledajte još