UZBUNA: Izdato upozorenje zbog nevremena koje nas očekuje

Kako je i najavljeno, obilan sneg već pada širom Hrvatske, zimske službe rade punom parom, a u planinskim predelima zapadnih krajeva očekuje se stvaranje i znatnijeg snežnog pokrivača, uz jačanje vetra.

Susnežice i snega, prema najavi meteorologa, može biti i na severnom Jadranu, dok će obilnije kiše, ponegde uz izraženije pljuskove s grmljavinom, biti pre svega u Dalmaciji, javljaju lokalni mediji.

Juče je Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za karlovačko i gospićko područje, dok narandžasto važi za zagrebačko i dubrovačko područje, Međimurje, Zagorje, Istru, Kvarner i severnu Dalmaciju.

Prema Meteoalarmu, na gospićkom području danas se očekuje više od 50 centimetra snega, kao i veoma jak severoistočni vetar.

Na karlovačkom području se, takodje, očekuje obilan sneg, na moru jak jugo uz obilnu kišu i jače grmljavinsko nevreme.

Crveno upozorenje Meteoalarma podrazumeva snažne i opasne vremenske nepogode koje uzrokuju veliku štetu na velikom području i predstavljaju opasnost po život.

Narandžasto upozorenje, pak, podrazumeva neuobičajene vremenske prilike, pa su šteta i, čak, ljudske žrtve moguće.

Nadležne službe savetuju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, pravovremeno se informišu o stanju i prohodnosti puteva i, ukoliko je moguće, da odlože putovanja.

Smirivanje vremena i prestanak padavina u Hrvatskoj očekuje se u nedelju.

I u susednoj Bosni i Hercegovini se u narednih dana očekuju veće padavine, uglavnom u Hercegovini i te severozapadnom delu Bosne, dok će i u Crnoj Gori, prema najavma meteorologa, snega i susnezice biti na severu zemlje i u višim planinskim predelima.

Kada je u pitanju Slovenija, snežna mećava, najjača ove zime, već je počela, pa je proglašen narandžasti stepen opasnosti od vremenskih nepogoda, u nekim delovima i crveni, i najavljena su ograničenja u saobraćaju, prenosi Blic

Stručnjaci najavljaju da će u većem delu Slovenije u proseku pasti više od 40 centimetara snega, a u nekim delovima zemlje i preko 70 - posebno na severoistoku, oko Maribora i južnim krajevima na području Novog Mesta, dok se u primorju očekuju i veoma jaki udari vetra.

Službe civilne zaštite u gradovima preporučile su građanima da idućih dana umesto ličnih vozila koriste javni prevoz, a starije građane pozvale su da ne izlaze iz stanova bez potrebe.

Pogledajte još