Sunđeri za sudove su izvor zaraze!

0

Mada zvuči neverovatno, najprljavija stvar u kući je kuhinjski sunđer, čak i od daske na toaletnoj šolji i kante za đubre, tvrdi dr Filip Tjerno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na njujorškom univerzitetu.

“Sunđer je pun rupica u kojima se zadržava sva prljavština prilikom čišćenja, pa čak i nepoželjni mikroorganizmi. Prilikom pranja sudova, komadići hrane ostaju “zaglavljeni” u pukotinama, a pošto sunđer ostaje mokar i polako se suši, na svakih 20 minuta razvija se nova bakterija. I na opranim tanjirima, ako se peru prljavim sunđerom, talože se bakterije jer ih voda i tečnost za sudove ne uništavaju. Zato bi sunđere posle korišćenja trebalo dezinfikovati”, savetuje ovaj stručnjak.

Tjerno tvrdi da su za dezinfekciju najpogodniji izbeljivači sa hlorom. Rastvor se pomeša sa vodom u odnosu 1:9 i stavi u mešavinu 10 do 30 sekundi, a može i duže. Na taj način biće uništeni svi mikroorganizmi. Sunđer se zatim izvadi, iscedi i ostavi da se osuši.

Takođe, bakterije mogu da se otklone i ako se sunđer potopi u čistu vodu, stavi u mikrotalasnu rernu i drži dok voda ne počne da ključa, zatim se ostavi da se osuši. Idealno je da sunđer za pranje posuđa menjate na deset dana

Nadlanu / izvor: Novosti

Foto: yayimages.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.