Izložba "Naličje maske" u galeriji KC "Nea Pangea"

Bal pod maskama je nekada bio društveni ventil kroz koji su ljudi izražavali svoju slobodnu volju. Zahvaljujući mističnosti maski, oni koji ih nose dobijaju snagu i moć. Na maskenbalima svako može, iako pod maskom, da pokaže svoje pravo lice. Vremena kada su maske imale određenu magijsko religijsku funkciju su odavno prošla. Sada maska ima ulogu inspiracije u izražavanju sveta iz ugla umetnika.

Ova nesvakidašnja i zadivljujuća kolekcija maski biće postavljena u galeriji KC „Nea Pangea” u Crnogorskoj ulici br. 8 u Beogradu i trajaće 8 dana. Za vreme trajanja izložbe odvijaće se srodni prateći programi, posetioci će moći da vide tehniku kojom ova umetnica pravi maske, predstaviće se bodyart umetnici kao i studenti kostimografije sa FDU.

Diplomirana vajarka iz Crne Gore, ovim umetničkim zanatom je počela da se bavi pre 5 godina. Sa svojim ručno pravljenim maskama prisutna je na svim značajnim karnevlima na Jadranu. Veoma atraktivno dekorisane, Tanjine maske isprva su bile nalik Venecijanskim, maskama koje zavode, zasmejavaju, rugaju se ili plaše svetinu. Takođe, pravila je i maske kao modne detalje, maske koje žene i muškarci uklapaju uz garderobu, kače na zidove, nose na žurkama, festivalima...

Pogledajte još