Zima u Poljskoj odnela prvu žrtvu

VARŠAVA/BRATISLAVA/PRAG, 15. oktobra 2009. (Beta) - Nagli neočekivani udar zime koji je snežnom mećavom i olujnim vetrom zagorčao život žiteljima cele srednje Evrope, odneo je u Poljskoj i prvu žrtvu.

Mladić iz sela kraj Novog Targa na jugu Poljske pošao je sa stadom ovaca sa planinskih pašnjaka Tatra da ovce vrati kući, ali straža Tatranskog narodnog parka našla ga je jutros mrtvog u snegu do pojasa, svega pola kilometra od njegove kuće, javljaju danas poljski mediji.

U celoj zemlji vetar kao od šale obara drveće i lomi grane, a vatrogasci i spasioci širom Poljske izlazili su od juče da intervenišu preko 4.500 puta.

Sedmoro ljudi je u nevremenu povređeno, među njima i jedna sedmogodišnja devojčica na koju je pala slomljena grana, saopštio je portparol Državne vatrogasne straže Pavel Frontcak. Zbog kvara na električnim vodovima, u istočnim, severnim i centralnim vojvodstvima Poljske bez struje je i dalje 125.000 od preko 600.000 Poljaka koji su u mraku ostali juče.

I u Češkoj su hiljade domaćinstava ostale bez struje, pošto su vetar i sneg u nekoliko oblasti pokidali električne vodove.

Pogledajte još