TUŽNI ODLAZAK beogradskog šmekera

Danas je u Beču preminuo Vlada Divljan.

Vlada Divljan je rođen u Beogradu 10. maja 1958. Mladost je proveo u centru grada, u Bermudskom trouglu Tašmajdan-Jevremovac-Kopitareva gradina. Kao srednjoškolac, sa drugarom Zdenkom Kolarom s kojim je, pored ostalog, delio isti ulaz zgrade u kojoj su živeli, počeo je da svira i mašta o zabavljanju devojčica na školskim igrankama. Uskoro im se pridružio Kokan Popvić. Tako je nastala prva Vladina grupa “Zvuk ulice”.

Probe su održavali u podrumu zgrade u Dalmatinskoj ulici, u blizini Rudarsko-geološkog fakulteta. Mlad, entuzijastičan, lepuškast i veoma talentovan, Vlada se nameće kao autor muzike i tekstova. Do raspada grupe krajem 1978. svirali su na nekoliko festivala, uključujući BOOM u Novom Sadu. Sa drugarom iz Osme beogradske gimnazije Srđanom Šaperom, Zdenkom Kolarom i Kokanom Jovanovićem, osniva projekat “Dečaci”, kojem, na Šaperovo insistiranje, pristupa i Nebojša Krstić.

Po savetu likovnog umetnika i prvog srpskog medija spin doktora Dragana Papića, postaju neka preteča boys benda koji za kratko vreme stiče neverovatnu slavu. Posle prvog nastupa u SKC-u, na kojem su izveli tek dve pesme (Pomoć i Retko te viđam s devojkama), postaju beogradska novotalasna atrakcija. Od nekoliko ponuđenih imena, Vlada i Srđan odlučuju da se bend nazove VIS Idoli.

Njihov album “Odbrana i posledni dani” smatra se za najbolji u istoriji jugoslovenske rok i pop muzike. Vlada Divljan je bio autor velike večine muzike i tekstova pesama Idola.

Posle raspada grupe 1984, Vlada završava studije na Rudarsko-geološkom fakultetu i jedno vreme radi kao narator i voditelj u Školskoj redakciji Radio-televizije Beograd. Sredinom 1986. započinje solo karijeru. Uz pomoć pijaniste Aleksandra Šandorova i Zdenka Kolara, snima album “Tajni život A.P: Šandorova” kojim potvrđuje da je, pored Milana Mladenovića, najkretivniji član beogradskog novog talasa.

Naslućujući šta će se desiti s državom u kojoj je rođen i u kojoj se formirao, 1991. odlazi dovoljno daleko da ne čuje topove. U Australiji je komponovao za film, televiziju i pozorište. Nije mu bilo potrebno mnogo vremena da pokaže Australijancima svoj muzički genij. Postao je gostujući profesor na Sidnejskoj muzičkoj akademiji, a njegove kompozicije za kratke i dokumentarne filmove dobijaju nagrade velikim svetskim priznanjima.

Kad je 1995. okončao višegodišnju emotivnu vezu s Keti, odlučio je da se vrati kući. Sa Zdenkom Kolarom, Srđanom Gojkovićem Giletom, Borisom Bunjcem, Aleksandrom Šandorovim i Markom Manojlovićem osniva “Old Stars Bend”. Na kratko se vraća u Australiju, a onda se 1998. odlučuje za definitivni povratak u Beograd.

I tada mu se dešava najveća ljubav. U avionu upoznaje kovrdžavu Beograđanku, lepu Dinu. Jedna vožnja avionom bila im je dovoljna da ispričaju cele živote i da shvate kako ne žele da se razdvajaju. Zbog bombradovanja Srbije, sele se u Beč gde su dobili sinove Steva i Pavla.

Vlada je sve vreme ostao usko vezan za muziku. I u Austriji je komponovao za film i pozorište, a sa drugarima iz Zagreba, članovima grupe “Ljetno kino bend”, 7. juna prošle godine poslednji put se poklonio svom Beogradu. Padala je kiša. Isto kao i danas.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.