Ljudske matične ćelije u plodovoj vodi

MATIČNE ĆELIJE -  NOVA NADA

Reč prodor se, možda, i previše često upotrebljava u medicinskim istraživanjima ali mnogi naučnici su zaista uzbuđeni zbog najnovijeg otkrića u vezi sa ljudskim matičnim ćelijama koje bi, potencijalno, mogle da se koriste za regeneraciju oštećenih ili mrtvih ljudskih organa.

Matične ili stem ćelije, nalaze se izolovane u amniotičkoj tečnosti trudne žene – u tečnosti koja okružuje fetus dok se razvija u majčinoj utrobi. Najnovija istraživanja otkrila su da matične ćelije iz amniotičke tečnosti trudne žene mogu da se razviju u "specijalizovane" ćelije koje mogu da zamene ljudsko tkivo – između ostalih, masti, kosti, mišiće , krv, nerve i jetru. Naučnici sada jedva čekaju da dođu do pouzdanih zaliha matičnih ćelija kako bi se omogućila dalja istraživanja mnogih hroničnih bolesti.

Novo otkriće u vezi sa stem ćelijama privlači veliku pažnju jer je amniotička tečnost direktno dostupna i ne uključuje ljudske embrionalne ćelije. Predsednik Buš je zabranio da se iz federalnog budžeta finansiraju gotovo sva istraživanja embrionalnih matičnih ćelija zato što to uključuje uništavanje ljudskih embriona.

Naučnici na univerzitetima Harvard i Vejk Forest godinama su radili na izdvajanju matičnih ćelija iz amniotičke tečnosti. "Možemo da dođemo do mnoštva matičnih ćelija koje će rasti vrlo brzo i imati potencijal da postanu različiti tipovi tkiva" - tvrdi doktor Entoni Atala sa Univerziteta Vejk Forest.

U laboratoriji ove ćelije rastu vrlo brzo, njihov broj se udvostručava svakih 36 sati a, za razliku od embrionalnih stem ćelija, nemaju tendenciju da rastu bez kontrole i stvaraju tumore kada se ubace u miševe. Naučnici se nadaju da će početi da stvaraju banku tih ćelija, čiji će najvažniji cilj biti da dovedu tipove ćelija u sklad sa većinom američke populacije.

"Svake godine rodi se oko četiri i po miliona dece tako da korišćenjem amniotičke tečnosti možemo dobiti mnogo ovih ćelija" - naglasio je profesor Atala. S obzirom da ekstrakcija matičnih ćelija ovim putem ne škodi ljudskim embrionima, naučnici se nadaju da će ovaj proces postati alternativa istraživanjima u kojima se koriste embrionalne matične ćelije.

Bilo kako bilo, oni upozoravaju da je ovo vrlo rani stadijum istraživanja i da čak i preliminarna testiranja na pacijentima ne treba očekivati u narednih nekoliko godina.

(FoNet)

Pogledajte još