Evo šta o marihuani kaže kandidat za Nobelovu nagradu

Jednim od najpoznatijih gostiju na konferenciji, bio je i Dr. Lumir Ondrej Hanuš sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, gde radi u timu profesora Raphaela Mechoulama, pronalazača tetrahidrokanabinola (THC). Dr. Hanuš je pronalazač prvog endokanabinoida (kanabinoid koji proizvodi naše telo) – anandamida.

U razgovoru za najčitaniji češki dnevni list Danas, Dr. Hanuš je rekao, kako je češki model legalizacije u ovom trenutku potpuno bezvredan pre svega zbog visokih troškova lečenja, zbog kojih oni, kojima je najviše potrebno, nisu u stanju sebi obezbediti medicinsku konoplju. U ovom trenutku, konoplja za medicinsku upotrebu se uvozi iz Holandije, dok je tek u pripremi lokalna proizvodnja. U svakom slučaju, pacijenti moraju plaćati punu cenu za njenu kupovinu, jer za sada medicinska konoplja nije na listi lekova koje pokriva zdravstveno osiguranje. Na taj način, mnogi pacijenti su i dalje izloženi kriminalizaciji, jer konoplju pokušavaju nabaviti na drugi način ili je sami uzgajaju.

Iako su do danas u konoplji identifikovane 1044 supstance, istraživanje njene lekovitosti je još na početku, pošto je ova biljka godinama bila zabranjivana i kriminalizovana. Čak iako budemo imali razne vrste konoplje sa istim sadržajem kanabidiola (CBD) i tetrahidrokanabinola (THC), njihov efekat neće biti isti, jer svoju ulogu igraju i ostale supstance, koje još nisu u potpunosti istražene. Sem toga, uspešnost terapije zavisi i od genetske predispozicije, tako da se ne može reći da konoplja leči uvek, svakoga i svako obolenje.

 Dok se diskutuje da li pacijent treba da dobije 30 grama konoplje za mesec, treba istaći, da sve zavisi od njenog kvaliteta, tako da 100 grama nekvalitetne konoplje može imati isti efekat, kao 30 grama kvalitetne. Zato u Izraelu rade na tome da pacijent tokom dana dobija jednu vrstu, dok se uveče daje drugi tip konoplje. Izraelci posebnu pažnju posvećuju proizvodnji konoplje sa visokim sadržajame kanabidiola (CBD), kaže Hanuš.

Pacijent ne bi trebao koristiti sirovu konoplju

Prema Češkom zakonu, pacijenti dobijaju sušene cvetove konoplje, što je prema Hanušu, najgori mogući način distribucije ovog leka. Razlike u sadržaju lekovitih supstanci su ogromne čak i kod iste sorte konoplje, tako da su recimo kod iste sorte konoplje izmerene čak 28 puta drugačije vrednosti kanabinoida. Zato bi konoplja trebala biti pre distribucije prerađena a pacijent bi trebao dobiti ekstrakt u obliku ulja, čepića ili kolača. U Izraelu, pacijenti dobijaju mesečno između 20 i 200 grama konoplje a cena terapije je ista, bez obzira na količinu i odgovara iznosu od 10% najniže penzije. Trenutno je u programu lečenja medicinskom konopljom 20 000 izdatih dozvola.

Iako sam nikada nije koristio konoplju u svrhu lečenja, Dr. Hanuš je ubeđen u njenu lekovitost, što dokazuje i 50 do 100 naučnih radova koji se pojave svake nedelje. Treba istaći, da se konoplja za sada koristi za terapiju simptoma, dok će se u budućnosti sigurno koristiti i za lečenje obolenja, rekao je za dnevnik Danas Dr. Lumir Hanuš.

Izvor:Kudelja.eu

Pogledajte još