Promena tarifnog sistema: Jedna cena prevoza do prigradskih naselja na proleće

Trenutno u Direkciji za javni prevoz sa stručnjacima sa Saobraćajnog fakulteta razmatraju više varijanti raspodele gradskih i prigradskih zona. Jedno je sigurno: trenutni sistem u kojem su se preplitale zone ITS1 i ITS2 i zbunjivale putnike biće ukinut i uveden jedinstven način plaćanja za vožnju u celom gradu.

To ne znači da će biti ukinute i tarifne zone, odnosno da će vožnja do Mladenovca koštati isto kao i vožnja do Zvezdare. Spajanjem sistema biće samo ukinuti "dvostruki aršini" pri naplati karata, po kojima postoje različiti cenovnici.

Linije Integrisanog tarifnog sistema 2 su prigradske linije za opštine Mladenovac,

Vožnja od Sajma do Ade za 97 dinara Ako biste danas ušli u autobus na liniji 860 i provozali se jednu stanicu, od Sajma do Ade, sa vaše "busplus" kartice bilo bi skinuto 97 dinara i sa njom više ne biste mogli da presedate na druge linije.

U ITS 2 postoje samo pojedinačne karte, a na autobusima, osim broja linije, ne postoji nikakav drugi znak raspoznavanja da se radi o drugačijem sistemu naplate karata.

Sopot, Barajevo, Lazarevac, Obrenovac i deo opštine Grocka. Najniža propisana cena pojedinačne karte na ovim linijama je 95 dinara, a najviša 480. Postoji 10 zona za karte i tri za mesečne dopune. Najskuplja mesečna karta za zaposlene je 7.740 dinara, važi u sve tri zone i u gradskom prevozu.

Ovaj sistem zbunjuje korisnike, jer su u autobusima „Laste“, „Lastre“ i privatnih prevoznika instalirani isti "bus plus" aparati kao i u gradskim autobusima, a razlika je u ceni. Tako, na primer, od Ralje do Trošarine vozi gradska linija 408, u kojoj vremenska karta košta 89 dinara, a na prigradskoj liniji 491 važi samo pojedinačna karta po ceni od 213 dinara.

Neka naselja imaju samo prigradski prevoz, iako su geografski bliža od onih do kojih dopiru i gradske linije.

Karta u smeru ka gradu skuplja?! Osim velikog broja zona, i njihove granice su nejasne. Tako se dešava i da cena varira zbog smera, pa je od Trošarine do Ralje karta 183 dinara, a u drugom smeru, od Ralje do Trošarine, iznosi - 213 dinara.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još