Evo jednog dobrog razloga da se vozite gradskim prevozom

Na deset vozila GSP “Beograd” na kojima je na probi bežični internet stoji na prvim i trećim vratima stoji oznaka “wi-fi” što znači da putnici mogu da se prikače na “mrežu” besplatno. S tim što ove nedelje putnici mogu da provere “wi-fi” samo u autobusu garažnog broja 896 na liniji 45 koja saobraća od novobeogradskog bloka 44 do Zemuna.

Putnici najmanje koriste wi-fi sredom
U GSP “Beograd” naglašavaju da su wi-fi istraživanjem došli i do jedne zanimljivosti. - Već dve srede je konekcija u vozilima manja za čak 40 do 45 odsto u odnosu na ostale dane. Prosto neobjašnjivo - kažu u ovom preduzeću.

- Zbog testiranja rutere smo postavili u deset različitih vozila, ali trenutno imamo servisiranje tih vozila pa modem proveravamo jedino u autobusu na liniji 45. Već sledeće nedelje planiramo da postavimo “wi fi” i u “Solaris”, španski tramvaj na liniji 7, ali i u niskopodna solo vozila, trolejbuse i starije tramvaje. Vozila sa ruterima prelaziće sa jedne na drugu trasu pa ne možemo tačno da kažemo na kojoj će sve liniji moći da se koristi wi-fi - kažu u GSP “Beograd”.

Kako bi izabrali najbolji “wi-fi” u ovom preduzeću uzimaju u obzir nekoliko kriterijuma.

- Kontrolišemo koliko se ljudi kači na internet u tim vozilima i kakva je brzina interneta. Cilj nam je da u svakom trenutku 32 putnika mogu da koriste wi-fi i to po maksimalnoj brzini. Ukoliko ih bude više onda će deliti brzinu. Ali ta brzina će biti znatno veća od one koju su građani mogli da korsite na pojedinim stanicama - objašnjavaju u GSP “Beograd”.

Firma čiji modem dobije najviše ocene od tenderske komisije dobiće posao.

- Krajem aprila potpisaćemo ugovor sa firmom i početkom maja počeće ugradnja uređaja i trajaće sve do decembra. Sva vozila će imati wi fi pa čak i ona najstarija - poručuju u najvećem gradskom prevozniku.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još