Točak života: Jednominutni test koji će vam reći sve o vama

0

Točak života je najkraći test ličnosti koji koriste mnogi psiholozi i life coach treneri, a genijalan je alat za brzi vizualni prikaz kako vam ide u 8 najvažnijih aspekata života.

Test traje oko 1 minut, a vizualno će vam pokazati koliko glatko ide vaš točak života, odnosno koliko ste izbalansirani, koje su vam jake strane, a na čemu trebate više raditi u životu.

Život svakog čoveka sastoji od 8 najvažnijih segmenata: ljubav (u romantičnom smislu), karijera (poziv, kreativni i intelektualni napredak), lični razvoj (psihološki razvoj, emocije, duhovnost), zdravlje, odnosi (prijatelji, porodica), hobi, zabava i relaksacija, životni stil (stanovanje, blagostanje, kvaliteta života i okolina), novac…

Svi znamo koliko je važno održavati ravnotežu u svim pravcima života, inače dolazi do akumulacije stresa, potiskivanja, negativnih emocija što sa vremenom može dovesti do problema u odnosima, depresije i bolesti.

Uzmite list papira i precrtajte (ili odštampajte) sliku koju vidite ispod:

Ocenite svoje zadovoljstvo svakim ovim segmentom života za protekli period života (mesec, 6 meseci, godina,…) na skali od 1 do 10.

Nakon toga spojite tačke (ocene) linijom po točku života i pogledajte koji oblik ste dobili.

Da li je to veliki pravilni krug, kocka ili neki mali čudni oblik?

Dakle, dobit ćete vizualno svoj lični “točak života”, a zajedno s njim i razumevanje na šta trebate pokloniti više pažnje. Očito, teži se dobiti što pravilniji i veći krug.

Ne očajavajte ako kod vas ni u jednoj skali nema ocene 10 ili ako niste dobili veliki pravilni krug, već neku malu kocku ili bilo što. To je tek početak vašeg boljeg života.

Psiholozi uveravaju da redovnim analiziranjem na ovom točku, odnosno razmišljati o kvalitetima svih 8 aspekata vašeg života, možete napraviti brz napredak i da će vaš “točak života” postati okrugliji, veći i vrtiće baš kao podmazan 🙂

Radite ovu vežbu svakog meseca kako bi vizualno pratili svoj napredak.

Foto: yayimages / / portaloko

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.