fbpx

4 znaka koji upozoravaju na srčani udar

Naše telo nam šalje signale za svaki zdravstveni problem sa kojim se suočava. Ipak, znakovi koje nam naše telo šalje kad prolazi kroz prehladu ili probavne smetnje nisu toliko važni kao oni koje nam šalje kad je u pitanju srce, a ignorisanje tih signala može biti smrtonosno.

Istraživači sa Djuk Univerziteta u Americi su nedavno objavili da je neprepoznatljivi infarkt miokarada (tihi srčani udar) mnogo češći nego što se to ranije mislilo. A, nažalost tihi srčan udar sa sobom nosi veoma visok rizik od smrti. Isto istraživanje je pokazalo da čak 200 hiljada Amerikanaca godišnje pretrpi srčani udar, a da to uopšte ne zna.

Na ove signale posebno treba da obrate pažnju oni koji imaju problema sa povišenim trigliceridima, povišenim holesterolom ili već uzimaju neke lekove. American heart association, je objavilo listu najčešćih simptoma srčanog udara.

1. Bol u prsima. Najčešći signal koji poručuje da nešto nije u redu jeste bol u prsima. Ako osećate oštar bol u smamom centru prsnog koša koji ne popušta nakon ni nakon nekoliko minuta i prodire sve do leđa, trebalo bi da se čim prije javite lekaru.

2. Mučnina i znojenje takođe mogu biti simptom srčanog udara u kombinaciji sa nekim drugim simptomima.

3. Nedoststak vazduha/kratak dah/otežano disanje koje može da se pojavi uz bol u prsima ili nezavisno.

4. Bol u drugim delovima tela. Bol prozrokovana srčanim problemima može da se pojavi i u drugim delovima tela kao što su obe nadlaktice, leđa, vrat, vilica pa čak i stomak. Bol u drugim delovima tela je češći simptom srčanog udara kod žena nego kod muškaraca. Žene češće osećaju i mučninu znojenje.

Ako osećate bilo kakvu neugodnost, javite se lekaru, čak i ako niste sigurni da je ono što proživljavate srčani udar. Naučite i kako da “Prepoznajte lajmsku bolest u 3 koraka”.

Izvor: Lifepress magazin

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.