Optužnice protiv 18 neonacista

PRAG, 23. oktobra 2009. (Beta) - Od 24 aktivista i simpatizera neonacističkih pokreta koji su uhapšeni u Češkoj, njih 18 je optuženo za aktivnosti protiv ljudskih prava i sloboda, ali ni u petak nema zvanične potvrde da je među uhapšenima i vođa srpskog ogranka neonacističke organizacije Krv i Čast Dragan Petrović.

Češka policija je u petak saopštila da je od 24 osobe koje su u sredu uhapšene u velikoj raciji u Pragu i još nekoliko gradova, njih 18 optuženo za propagiranje pokreta protiv ljudskih prava i sloboda, a da osmoro među njima ostaje u zatvoru.

Šef Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala češke policije Robert Šlahta odbio je da odgovara na pitanja o bilo kojoj konkretnoj osobi i da uopšte poimenice pominje uhapšene.

Ni u petak tako nema zvanične potvrde da li je među optuženima ili pritvorenima i Dragan Petrović Bajba, koji je oženjen Čehinjom i poslednjih godina živi u Pragu. On je poznat po dobrim vezama sa zabranjenom češkom neonacističkom organizacijom Narodni otpor.

Pogledajte još