LETUJEM KOD SVOJIH: Zašto biram Crnu Goru

Nije li to jedna od osnovnih stvari kojima se vodimo kada biramo mesto gde ćemo provesti odmor. Poverenje. Ima tu još nešto, što nas tera da zapucamo put Crne Gore: prepoznatljivi šarm. Pogledajte koja tri mesta se nalaze na samom vrhu mojih hedonističkih iskustava.

SVETI STEFAN

Prestiž, lusuz, kvalitet . Sve su to sinonimni za jedno od najpoznatijih turističkih mesta u Sredozemlju. Ipak , ono što je mene kupilo je legenda o njegovom nastanku.

Priča počinje početkom XV veka. Paštrovići su pritekli u pomoć Kotoru, koji su opsedali jaki turski odredi. Nakon razbijanja opsade, u uvali Jaz, pri povratku kući, paštrovski ratnici su potopili nedovoljno obezbeđene turske brodove, sa kojih su preuzeli ogroman ratni plen. Stečeno blago je upotrebljeno za izgradnju grada – tvrđave, nazvane prema arhiđakonu Stefanu, čiji je kult bio veoma poštovan u Paštrovićima. Sa prvobitno izgrađenih dvanaest kuća, po jedna za svako paštrovsko pleme, Sveti Stefan će tokom narednih vekova postati glavno uporište regije – sedište čuvenog suda „bankade“, pa ga je narod nazivao i „mesto od pravde“.
Nije vam dovoljno? Setite se samo da je Novak Đoković, na Svetom Stefanu pravio svadbu koju su mnogi proglasili događajem decenije.

MILOČER

Mesto koje čini da se osećam kraljevski. Nije ni čudo zar ne? Miločer jeste kraljevsko sklonište koje odiše pravim duh moderne Crne Gore. Smešten između Budve i Svetog Stefana, Miločer je sagrađen za kraljevsku porodicu Karađorđevića tokom 19. veka na po mnogima najlepšem mestu na čitavoj Jadranskoj obali. Krase ga predivne plaže (Kraljeva i Kraljičina) i uređeni prostrani parkovi i šetališta.

Kraljevsko imanje koje se sastojalo iz letnjikovca i više manjih vila za oficire i poslugu, danas je pretvoreno u moderan hotel, koji zadovoljava kriterijume i najprobirljivijih gostiju.

PRŽNO

Neodoljivom šarmu malog ribarskog mesta doprinosi autentična arihtektura primorja, koja svedoči o nekim davno prošlim vremenima. Stare kamene kuće na plažama stare su i do 3 veka. To je za mene dovoljno magično.

Posebna atrakcija je malo ostrvo Kršić sa omanjom kamenom zgradom – nekad je služilo selu za odbranu od gusara, a danas štiti malu luku od jakih talasa i vetra. Ispred hotela „Maestral“ nalazi se mnoštvo stabala masline od kojih je jedno staro čak 8 vekova.

Tačku koja spaja tradiciju i moderno, krasi predivna peščana plaža na kojoj se vide najlepši zalasci sunca.

Nadlanu

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.