NOVI SAD I GOLUBAC POD VODOM: Kiša i grad prouzrokovali NEZAPAMĆENE POPLAVE!

GOLUBAC

– Nebo je potpuno pocrnelo, sivilo je okovalo grad, kad se od jednom srušilo sve. Ne pamtim da sam u svom životu video grad kao što je danas padao kod nas. Sve je izgledalo strašno, voda je odjednom počela da kulja sa brda i dostigla je vidinu od dva metra – priča šokirani Bojan Pajkić, vlasnik kafića u Golupcu.

– Na stolicama kafića grad je bio oko 15 centimatera, stvarno jezivo i nezapamćeno. Bujica je nosila dva automobila, koja su se preprečila u centru grada. Najstrašnije je što kiša ne prestaje – kaže Bojan.

Još jedan od vlasnika lokala u centru Golupca, na kratko prekidajući izbacivanje vode koja mu je poplavila lokal, kratko nam je rekao: “Bilo je jako nevreme sa obilnom kišom, nezapamćeno do sada. Poplavilo je i moj lokala, ali i još neke lokale u centru grada”.

Nevreme koje je trajalo 40 minuta ostavilo je sve pod vodom, a grad koji je padao lomio je i prozore i izloge na radnjama. Poplavljeni centar grada blokirao je saobraćaj.

– Centar Golupca je pod vodom i zbog toga se putnička vozila usmeravaju preko lokalnih puteva, naizmenično u jednom i drugom pravcu, a za sada je saobraćaj zabranjen za teretna vozila i autobuse. Ima određenih kolona i iz jednog i iz drugog pravca. Očekuje se da nivo vode opadne, kako bi saobraćaj bio dozvoljen za sva vozila. Isto je stanje i na Đerdapskoj magistrali – kaže Jasmina Tišma, PR policijske uprave Požarevac.

NOVI SAD

Na Detelinari u ulicama Rumenačkoj, Partizanskoj i Kornelija Stankovića došlo je do zastoja u saobraćaju, jer automobili nisu mogli da se kreću od količine vode po saobraćajnicama.

Ljudi su bili primorani da guraju automobile, kako bi se sklonili od nabujale vode po ulicama.

– Svaki put kada padne jača kiša Novi Sad ima problem sa atmosferskim vodama i poplavama. Sve se to povuče nakon pola sata, ali na momenat nastane haos. Međutim, nisam se nadao da će ovolika poplava biti i da ću ostati zaglavljen na sred ulice. Kiša pada i ne vidite koliko vode ima po ulicama. Automobli je samo stao i nije bilo mogućnosti da se pokrenem. Morao sam da se sklonim, pa smo prijatelj i ja gurajući pomerili automobil kako ne bi smo napravili veću gužvu – kaže Dejan Reljić s Detelinare.

Portparol Vodovoda: Povlačenje vode može doneti ozbiljne probleme, ekipe na terenu

“Glavni razlog zbog kog je došlo do zadržavanja vode na gradskim ulicama je izuzetno velika količina padavina koja je za vrlo kratak vremenski period donela ogromnu količinu vode koju kanalizaciona mreža ne može da primi u tako kratkom roku”, rekao je portparol Vodovoda Aleksandar Vukovac.

“Ekipe Vodovoda rade na sredjivanju najvećih saobraćajnica u gradu, a paralelno sa tim i na raščišćavanju slivnika jer kada se voda povlači ona sa sobom nosi mulj i smeće koje začepljava slivnike, a to začepljenje može doneti mnogo ozbiljnije probleme nego što su ovi nastali zbog nemogućnosti prijema tolike količine vode”, istakao je Vukovac.

Govoreći o problemima koje je kiša donela stanarima pojedinih zgrada i kuća u čije podrume i prizemlje je voda prodrla, Vukovac kaže da ekipe JKP “Vodovod i kanalizacija” ne mogu samoinicijativno da ulaze u zgrade i kuće bez naloga inspekcije.

Slično je bilo i na Bulevaru cara Lazara, ali i u Maksima Gorkog, te u užem centru grada, kao i u većini ulica na sremskoj strani pogotov u Petrovaradinu. Kod svih podvožnjaka zadržavaju se ogromne količine vode koje automobili ne mogu da savladaju. Naročito je teško na prilazima gradu iz pravca Temerina.

Nadlanu / izvor: Blic