LOMLJENJE KOSTIJU: Najbrutalnije pretukli gej aktiviste na ulicama Moskve

Policajci su uhapsili aktiviste, od kojih je jedan pokušao da razvije zastavu duginih boja, i ubacili ih u kombije koji su čekali, dok je oko 30 učesnika kontramitinga u kamuflažnoj opremi napalo aktiviste, gadjajući ih jajima.

Nekoliko nacionalista, učesnika kontramitinga, takođe je uhapšeno, a celom događaju prisustvovala je veća grupa ruskih i međunarodnih novinara.

– Najbrutalnije hapšenje na Moskovskoj paradi ikada! – napisao je vodeći ruski gej aktivista Nikolaj Aleksejev na Tviteru uz fotografiju iz pritvora, navodeći da mu je, prilikom hapšenja, najverovatnije slomljen prst na levoj ruci.

First photo of my arrest at 10th Moscow Pride a few minutes ago!

A photo posted by Николай Алексеев (@nicklava) on

Aktivisti za prava gej populacije insistirali su da danas održe skup, iako ga je sud u Moskvi prošle sedmice zabranio, navela je francuska agencija.

Gradske vlasti Moskve nisu dale nikakvo objašnjenje za zabranu gej parade, ali takva odluka nije predstavljala iznenađenje za organizatore, budući da je njihov zahtev za održavanje parade odbijen svake godine od 2006, kad je prvi put predat.

– Ovo je najbrutalnije hapšenje na moskovskom prajdu ikada – napisao je na svom profilu na Tviteru jedan od organizatora skupa Nikolaj Aleksejev.

Svaki put kad su gej aktivisti pokušali da održe neki javni skup, moskovska policija bi ih brzo rasterala.

Protesti homoseksualaca su u Rusiji retki, a ruski predsednik Vladimir Putin je 2013. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje širenje “gej propagande” među maloletnicima.

Nadlanu / izvor: blic