SUNCE ĆE PRŽITI SVE PRED SOBOM: Danas je pretoplo ali tek sutra sledi PAKAO

Današnji dan u Srbiji ćemo zapamtiti po velikom borju toplotnih udara, isparavanjima, otežanom disanju i velikom broju itervencija.

Širom Srbije temperature je iznad proseka. Iako su javljali nekih 32 do 33 stepena, na suncu, ona dostiže i do 38 podeljka.

Simptomi toplotnog udara

Osnovni simptom toplotnog udara je temperatura tela preko 40,5 stepeni. Ali gubitak svesti može biti prvi znak.

Ostali simptomi su: Pulsirajuća glavobolja Vrtoglavica i osećaj nesvestice, izostajanje znojenja uprkos spoljašnjoj toploti, crvena, topla i suva koža, slabost mišića ili grčevi, mučnina i povraćanje, ubrzani rad srca, brzo, plitko disanje, promene u ponašanju kao što su konfuzija, dezorijentacija, ili teturanje, napadi, nesvestica

Ekipe Hitne pomoći su u pripravnosti jer raste broj poziva starijih građana ali i mlađih ludi koji su, bez preke potrebe izloženi suncu.

Već sutra se očekuje još veći pakao jer će sunce “pržiti” svom silinom a temperature će, ako je verovati navodima RHMZ dostizati 36 podeljak (subjektivni osećaj, dodajte još neki stepen do 40).

Ali taman kad se budemo navikli na ove paklene temperature, one će padati, I to drastično. Već od utorka nas očekuje zahlađenje a temperature će spasti i do 10 stepeni.

Izvor: nadlanu

Pogledajte još