SVETI ATANASIJE SVETOGORSKI: Evo šta danas nikako ne treba otvarati

Živeo je u 10. veku. Veruje se da je Sveti Atanasije bio jedan od najvećih pustinjaka, isposnika. Njegov bezgrešan život bio je trn u đavoljem oku, pa đavo reši da ga navede na sagrešenje.

Pretvori se u mladu i najlepšu devojku tog vremena. Devojka nemaše strpljenja već odmah poče da nagovara Atanasija da se odrekne Boga, ostavi dosadne vere, uzme nju i da zajedno žive. Neka čudna slabost obuze Atanasija, ali u poslednjem trenutku se trže i zamoli devojku da pokaže tu đavoljsku moć tako što će uskočiti u mali ćup. Devojka smesta to učini, a Atanasije žmureći priđe ćupu, čvrsto ga zatvori, a zatim ga baci u more.

Po moru je ćup plutao tri godine, dok ga ne nađoše neki ribari. Otvoriše da vide šta ima unutra, a đavo to iskoristi, iskoči iz ćupa i pobeže. Tako đavo ponovo slobodno šeta ovim svetom u raznim oblicima, iskušava i mori ljude.

Ova priča se može čuti na jugu Srbije, gde još kažu da čim zagrmi đavo pomisli da to ide Sveti Atanasije, uplaši se i odmah skače u prvi sud. Zato je važno da se sudovi stalno drže zatvoreni.

U zapadnoj Srbiji Svetog Atanasija slave vodeničari, koji tog dana ne melju ništa, nego se okupe oko najstarijeg od njih, svako donese nešto mrsa i vina i slave sveca. Vodeničari tvrdo veruju da đavoli vrebaju u vrbacima i virovima, pa ni vodeni točak neće dobro da se okreće.

Pogledajte još