Sveti Prepodobni Pavle Ksiropotamski: Mudrost koju je carev sin podelio sa nama

0

Sin cara Mihaila Kuropalata. Sa sjajnim obrazovanjem, sa retkom mudrošću i ujedno krotošću Prokopije (tako se najpre zvaše) beše u svojim mladićkim godinama predmet divljenja celog Carigrada.

U jednoj povelji car Roman Stariji naziva ga „najvećim od svih filosofa”. No bojeći se da mu se duša ne pogordi i ne propadne od ljudske slave, ovaj sjajni mladić obuče se jednoga dana u rite prosjačke i dođe u Svetu Goru, gde primi monaški čin od znamenitog svetitelja Kozme.

Posle dugih usamljeničkih podviga on obnovi Ksiropotamski manastir, a malo za tim sazida novi manastir Svetopavlovski, gde u starosti i skonča. Kada se taj manastir osveštavao, car Roman pošlje na dar veliki deo Časnog Krsta, koji se i do danas tamo čuva.

Kaže se za ovoga svetitelja, da je propovedao Jevanđelje u Makedoniji i Srbiji. Pretrpeo je mnoge muke od zloga cara Lava Jermenina, ikonoborca, i upokojio se 820. g. Pred smrt svoju sveti Pavle reče bratiji: „Evo stiže čas, koji je duša moja uvek želela i od koga se telo moje uvek strašilo”.

Foto: youtube printscreen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.