Kad je zdrava hrana nezdrava

Voće, povrće i žitarice su zdrave. Ali, nažalost, ne za svakoga. Bečki stručnjak za ishranu prof. Hademar Bankhofer objašnjava zašto se neke osobe nakon konzumiranja zdravih namirnica ne osećaju dobro.

Kijavica i osipi po telu
Prema rečima prof. Bankhofera banane, plavi patlidžan i riba mogu da izazovu hroničnu kijavicu, praćenu začepljenjem nosa. Uzročnik ove zdravstvene tegobe jeste tkivni hormon histamin koji unosimo putem ovih namirnica.

Poslednjih nekoliko godina svi na sav glas hvale paradajz jer je bogat vitaminima i mineralima, ali pre svega pigmentom likopenom. Međutim, on je za neke fatalan jer tirozin i serotonin izazivaju oticanje, osipe po telu i svrab.

Uzrok zdravstvenih tegoba
Reč je o netoleranciji na određene namirnice. Prema rečima Bankhofera ona tokom vremena može da dovede do zapaljenja sluzokože creva. Imuni sistem pokušava da sanira upalu i stvara odbrambene mehanizme. Međutim, pri daljem konzumiranju istih namirnica odbrambeni mehanizmi su preopterećeni.

Poremećaj sna i glavobolja
Kivi danas mnogi nazivaju vitaminskom bombom. Preporučuju ga posebno tokom hladnih perioda. Ali kivi, prema rečima bečkog profesora, kod osoba koje ga ne podnose može da izazove poremećaje sna, koji pak dalje mogu da prouzrokuju depresivna raspoloženja.

Hleb je dragocena i zdrava namirnica, ali mnogo više ljudi. nego što se misli, nakon njegovog konzumiranja dobiju glavobolju ili se pak osećaju razdraženo i iscrpljeno. Iza toga se krije protein gluten koji se nalazi u pšenici, raži, zobi i ječmu. Neke osobe ga ne podnose. Kukuruzni hleb ovako nešto ne izaziva.

U slučaju da se javi netolerancija na neku namirnicu, obavezno se obratite lekaru specijalisti. 

(Compress)
BEČ, 3. novembra 2009.

Pogledajte još