Tužioci traže nametanje branioca, odluka do kraja nedelje

HAG, 3. novembra 2009. (Beta) - Tužilaštvo Haškog tribunala pozvalo je u utorak sudsko veće da nametne branioca optuženom Radovanu Karadžiću, ako on istraje na bojkotu suđenja započetog prošle nedelje uvodnom rečju optužbe.

Na izričito pitanje sudije Kvona da li namerava da i dalje ne prisustvuje suđenju, Karadžzić je odgovorio: "Da bih ja ušao u proces, mora biti ispunjeno moje fundamentalno pravo na odbranu, da se pripremim za odbranu".

Tužiteljka Erc-Reclaf prethodno je ocenila da "nametanje branioca zahtevaju interesi pravde, ako optuženi istraje u odluci da se ne pojavljuje u sudnici". Ona je naglasila da se Karadžiću ne sme dozvoliti da "manipuliše procesom".

Ona je kao alternativu, navela mogućnost da se Karadžić pozove da održi uvodnu reč i unakrsno ispita prva tri svedoka optužbe, uz vreme da se pripremi za to. Ako bi pristao, kasnije bi mu bilo dato još vremena za pripreme. Istovremeno, sudsko veće bi, po tužiteljki, postavilo "branioca u pripravnosti" (stand-by councel) koji bi se pripremao za proces, ali u njemu ne bi učestvovao, ukoliko bi se Karadžić pojavljivao u sudnici.

Predsedavajući sudija O Gon Kvon najavio je da će pretresno veće odluku o tome kako nastaviti suđenje doneti "do kraja nedelje".

Pogledajte još