ISTUPITE HRABRO Koliko vam treba da započnete samostalni život u Srbiji

Kako to nije ono što vam je potrebno u ovoj fazi života vreme je da napustite roditeljski dom i osamostalite se. Uspeti to sa platom koja je u Srbiji dovoljna samo za preživljavanje zvuči kao nemoguća misija. Za takav životni poduhvat biće vam neopohodan digitron kako bi izračunali kakvi rashodi su pred vama.

STAN

Da vi i eventualno vaša bolja ili jača polovina imate dovoljno komfora, bilo bi dobro da odaberete jednoiposoban stan. Cene stanova za izdavanje u Beogradu variraju u zavisnosti od lokacije ali svakako pristojan prostor na dobrom mestu možete pronaći za oko 30.000 dinara. Nezaboravite na komunalije, koje će vam oduzeti značajan deo mesečnog budžeta. Makar 12.000 mesečno.

TELEVIZOR

Bilo da preferirate rijalitije ili Filharmoniju, život bez televizije je, priznaćete, prazan. Znate kako ljudi često kažu: “Uključim TV da mi pravi društvo”. Zato za svog “druga” odvojite dobru sumu, ipak će on sa vama provoditi mnoge subotnje večeri, kada vas drugi zaborave. Za prijatelja koji vas nikad neće izdati potrebno vam je oko 40.000 dinara

KREVET

Iako sanjate o vodenom ili onom koji se okreće u pravcu sunca nije loš ni normalan krevet posebno ako vam novac ne ispada iz džepova. Za krevet sa dušekom koji će biti dovoljno dobar da ustajete odmorni i nasmejani morali biste da izdvojite 20.000 dinara.

RAČUNAR

Znamo da imate računar ali vreme je da se okrene novi list! Stari ostavite kod kuće da imate kad dođete kod mame na ručak (obično pred platu) i kupite sebi pravu mašinu. Odaberite lap top da vam zauzima manje mesta jer sada napokon možete da gledate film u krevetu, i niko vam zbog toga neće prigovarati. Cena laptopa koja će zadovoljiti potrebe prosečnog korisnika interneta je oko 40.000 dinara.

Ne bi bilo loše da napravite pametnu zalihu hrane. Jer sada kada više nema nikog da brine o vama, niko neće voditi računa da li ste gladni uveče kad kasno dođete iz grada. E, da ništa gore nego kad se probudite ujutru a nema kafe. Zato napravite spisak, i pravac u neki market.

I ponesite 10.000 dinara to će vam biti dovoljno makar za neko vreme (dok ne legne drugi deo plate).

Kada sve saberete shvatite da vam za započinjanje samostalnog života u startu treba negde oko 150.000 dinara. Verujemo da vam ova suma zvuči nedostižno obzirom da vam je do plate (pričamo vam iz iskustva) ostalo još samo par hiljada, dovoljno da premostite još nekoliko krtičnih dana. Ipak, ne morate da živite sa mamom i tatom do 40. godine. Prelomite, samostalnost vam je dostupna za samo 5.200 dinara mesečno ili oko 170 dinara dnevno i to preko keš kredita.

Pogledajte još