POKUŠAJTE VEĆ VEČERAS: Zašto je zdravo da spavamo goli

1. Više će vam se sviđati partner

Upitnik kompanije Brits by Cotton USA koja promoviše pamučne proizvode koji uključuju i pidžame i prekrivače, ustanovila je da je 57 odsto onih koji spavaju goli u srećnim vezama. To je 9 odsto više nego kod onih koji spavaju u pidžamama, slede 43 odsto onih u spavaćicama.

2. Spavanje bez odeće kao prevencija dijabetesa

Ovo je malo nategnuto ali ima logike. Odrasli imaju malu količinu smeđe masti tj. dobrih masti u telu, a studija iz 2014. gledala je kako temperatura sobe utiče na masne ćelije. Studija je trajala 4 meseca i nije bila opsežna. Samo je 5 muškaraca spavalo u sobama zagrejanim od 18 do 27 stepeni. Posle 4 nedelje spavanja na niskoj temperaturi imali su dva puta više smeđe masti i osetljivost na insulin je bila bolja pa naučnici kazu da golo spavanje smanjuje telesnu temperaturu i rizik pojave dijabetesa. Četiri nedelje spavanja na visokoj temperaturi od 27 stepeni poništilo je sve prednosti.

3. Bolje je za žensko zdravlje

Ako nam je hladnije znatno će manje bakterija rasti u vaginalnoj zoni, vazduh bolje cirkuliše i ne dolazi do infekcija.

4. Preci su tako spavali

Ako ste na primer na Paleo dijeti pa jedete kao pećinski čovek, zašto ne bi tako i spavali? To što su nam preci spavali goli bila je na neki način njihova zaštita od grabljivaca pa možda se i mi u modernom dobu osećamo sigurnije ukoliko spavamo tako.

5. Može biti pogodno za imuni sistem

Kontaktom kože sa kožom naše adrenalinske žlezde dobijaju poruku i luči se hormon kortizol. Kortizol suzbija odgovor imunog sistema. Kontakt kože sa kožom povećava i nivo oksitocina koji ima pozitivna dejstva na krvni pritisak i proces ozdravljenja.

Izvor: B92/Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.