Luk ljubavi i luka ljubavi

Afrodizijaci – namirnice i supstance za koje se veruje da začinjavaju seksualni život pojačavajući ljubavnu želju, što nagoveštava i samo njihovo ime koje dolazi od imena grčke boginje ljubavi Afrodite, oduvek izazivaju veliko interesovanje.

Širok je spektar afrodizijačkih „preparata“ - od narodnog recepta koji preporučuje mešavinu meda i oraha u istim količinama do prefinjenijih receptura koje zahtevaju i neke egzotičnije namirnice.

Kažu da „gde ima dima ima i vatre“ pa ćemo vam ponuditi neke od recepata koji vam nikako neće naškoditi, a u krajnjoj liniji možda postignu, ako ništa drugo, onda placebo efekat. Ovo je svakako poželjnija alternativa u odnosu na sintetičke lekove koje nudi farmaceutska industrija. Uz sve to, priroda svoju "vijagru" nudi besplatno.

1. LUK LJUBAVI ASOCIJALNOG MIRISA

Sumpor i selen su u velikim količinama sadržani u belom luku koji se nekada davno zvao i "luk ljubavi". Glavna supstanca alicin pojačava protok krvi u polnom organu. Problem predstavlja poznati i mnogima neprijatan miris luka, pa je poželjno da ovo prirodno sredstvo koriste oba partnera.
Predlog je da ostavite čen belog luka u medu tokom noći, a zatim ga dobro ižvaćete. Preparati na bazi belog luka mogu se nabaviti i u apotekama, ali postizanje efekata zahteva dugotrajnu primenu.

2. ŽALFIJA

Priča se da su moreplovci svojevremeno iz brodske kuhinje krali i žvakali listove žalfije pre uplovljavanja u luke i tako povećavali seksualni potencijal.

3. ANANAS

Da li ste znali da se ubraja u najjače afrodizijake u istočnim zemljama?!

4. SEME KOPRIVE

Na prelomu prošlog i pretprošlog veka, Mađari su otkrili novo sredstvo za jačanje potencije. I to sasvim slučajno. Mađarski trgovci konjima hranili su stare konje mešavinom meda i semena koprive, kako bi životinje izgledale snažnije i živahnije. Pokazalo se, međutim, da su se konji ubrzo pretvarali u prave rasplodne pastuve. Lekari su zatim vršili razne eksperimente sa vremešnim muškarcima i postigli senzacionalne rezultate. Sluzave materije i saponidi koji su sadržani u koprivi mogu da naprave pravo čudo.

5. BADEM

Ako se redovno koristi, kažu da pojačava mušku snagu. Ovo je prastari orijentalni recept. Svaku sjemenku badema Arapi prethodno umaču u med ili gusti sirup od krušaka.

6. KAKAO

Ljubavni napitak koji se pravi od kakaoa garantovano ne izaziva nikakve neželjene posledice, potpuno je bezopasan i prijatnog je ukusa.

Recept za one koji žele probati: šaku zrnaca kakaoa ispržiti u tiganju, zatim smrviti pa pomešati sa šakom kukuruznog brašna i 100 ml tople vode. Kratko prokuvati, dodati na vrh noža čili papričice u prahu, kašičicu cimeta, tri zrnca pimenta, malo vanile i meda po ukusu. 


Jelica Vuković

Pogledajte još