Jedina šansa za BiH - labava federacija entiteta

PRAG, 6. novembra 2009. (Beta) - Češki istoričar Jan Pelikan u četvrtak je u dnevniku "Pravo" ocenio da je jedina šansa da Bosna i Hercegovina preživi, labava federacija pojedinih entiteta.

On je, povodom pregovora u Butmiru, kritikovao SAD i Evropsku uniju što recept za probleme Bosne i Hercegovine ponovo traže u centralizovanoj državi.

"Zapadni predstavnici ponovo su sa iracionalnom tvrdoglavošću krenuli istim putem koji se već nekoliko puta pokazao kao neprohodan. Veća centralizacija BiH bi možda na neko vreme doprinela poboljšanju ekonomske situacije i efikasnijoj državnoj upravi ali vodila bi daljem zaoštravanju nacionalnih sporova", napisao je ugledni češki balkanolog.

Češki istoričar izneo je mišljenje da Zapad koristi probleme Bosne i za svoje ciljeve. Pre svega da preko podrške bosanskim muslimanima pokaže ostatku islamskog sveta prijateljski lik, a takođe da nađe način da smanji troškove vrlo skupog međunarodnog nadzora nad Bosnom. "Preferiranje muslimana, onih potpuno integirsanih u evropsku civilizaciju treba u islamskim državama da popravi reputaciju Zapada, ukaljanu nepromišljenim vojnim operacijama u Iraku i Avganistanu", uveren je češki balkanolog.

Pogledajte još