DANAS JE SVETI EVSTATIJE PLAKIDA: Ovaj vojskovođa je postao svetac iako nije bio hrišćanin

EvstatijePlakida je po predanju bio dobar čovek, uprkos tome što nije bio hrišćanin. Crkveni zapisi tvrde da je bio milostiv prema hrišćanima i da je u više navrata odbijao zapovesti da ih progoni.

Upravo zbog toga spremalo mu se hapšenje, pa je odlučio da sa ženom i decom pobegne iz Rima u Egipat. Na tom putu varvari su mu oteli ženu i dete, posle čega ih je uzalud tražio 15 godina. Utehu je pronašao u jednom hrišćanskom manastiru u Egiptu.

Ubrzo su varvari napali i Rim, a car Trajan u nedostatku dobrih vojskovođa naredi da se pronađe Evstatije, kako bi komandovao odbranom grada. Na putu za Rim, Evstatije pronađe kod zarobljenih varvara svoju ženu i dete. To mu dade posebnu snagu, te lako protera varvare iz Rima.

Međutim, Trajan je u međuvremenu umro, a nasledio ga je Adrijan koji se nije slagao sa rehabilitacijom Evstatija. Da bi proverio vojskovođinu odanost, Adrijan mu naredi da prinese određene žrtve i pohapsi hrišaćne. Evstatije je to, naravno, odbio uz odgovor da je i on sam hrišćanin.

Pobesneli Adrijan zatim naredi da se ubiju i Evstatije i njegova porodica. Tri dana posle smrti hrišćani u znak zahvlanosti prenesoše telo Evstatija, njegove žene i njegove dece i sahraniše ih po hrišćanskim običajima.

Izvor: nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.