Specijalno iz Varšave

O političarima brinu posebni savetnici, medijski eksperti, stručnjaci za bonton, a i zvanični protokol je na usluzi onim zvaničnicima koji dospeju do najviših funkcija

Pocepane čarape šefa Svetske banke Pola Volfovica iz kojih kao krompirići vire prsti, gaf koji je otkrila poseta svetskog bankara broj 1 džamiji sultana Selima u Jedrenu, političarima, bar onim vodećim, u Pragu, Varšavi ili Bratislavi ne bi trebalo da se desi.

Izdašno plaćeni, obično iz partijske kase, o političarima brinu posebni savetnici, medijski eksperti, stručnjaci za bonton, a i zvanični protokol je na usluzi onim zvaničnicima koji dospeju do najviših funkcija.

Od saveta imidž mejkera i spindoktora, čak i kada nemaju zvaničnu funkcij, ovdašnji političari zavise toliko da je nedavno u Češkoj osvanuo podrugljivi bilbord, "Daliček vodi Mirečka", na kome nezvanični savetnik premijera Miroslava Topolaneka, Mirek Dalik, prikazan dvostruko viši nego što jeste, vodi premijera kao malo dete za ruku.

Na novi, kreativni način svom imidžu pristupila je, međutim, poljska ministarka rada i socijalnih pitanja Ana Kalata iz populističke stranke Samoodbrana, kojoj je resor rada i socijalnih pitanja u decembru platio ravno 2.894 evra za bolji izgled.

Poljaci su tako platili iz svog džepa da 43-godišnja brineta s naočarima nauči da se atraktivno i prigodno našminka i obuče. Sledeći korak, prema ugovoru do koga je doprla poljska štampa, treba da bude kurs "usklađivanja neverbalne i verbalne komunikacije", ili, običnim rečima, da gestovi, telo i oči govore ono što i reči Ane Kalate.

Februarska obuka koja čeka ministarku da usavrši da je mimika ne oda kada možda zaobiđe istinu koštaće Poljake 3.684 evra a pred potpisivanjem je za skoro istu sumu, prema saznanjima poljskog nedeljnika "Vprost", ugovor s medijskom konsalting firmom "DoArt" koja ministarku treba da nauči kako da komentariše vruća politička i javna pitanja pred TV kamerama.

Ipak, popravljanje imidža na račun poreskih obveznika u postokomunističkoj Evropi predstavlja izuzetak.

Poljaci, kao i Česi, nepogrešivo podsmehom kažnjavaju suviše vidljivu želju da se izgleda bolje, kao kada se smejala cela zemlja pošto je odeljenje za štampu poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog zabranilo prošle jeseni novinarima da ga snimaju iz profila, jer se činovnicima činilo da premijer bolje izgleda spreda. Naređenje je vrlo brzo povučeno kao "nesporazum".

Iako su svesni da prema tome ne bi trebalo da sude, "novi" Evropljani redovno, kao vrlo važnu stavku u popularnosti u raznim anketama, priznaju i eleganciju i reprezentativnost svojih političara.

Pre svega kada se pojavljuju na raznim skupovima i samitima po belom svetu gde kod birača poene redovno ubiru oni kojima imidžmejker ni ne treba.

U takve spadaju češki predsednik Vaclav Klaus ili bivši šef poljske diplomatije, profesor Stefan Meler, zatim i novi šef češke diplomatije, knez Karel Švarcenberg, koji svojom starinskom, aristokratskom kurtoazijom ume da poljubi ruku nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Daša Pavlović

Pogledajte još