Interfaks podmetnuo izjavu poljskom ministru

VARŠAVA, 10. novembra 2009. (Beta) - Ruska agencija Interfaks javno se izvinila šefu poljske diplomatije Radoslavu Šikorskom, zato što mu je "stavila" u usta reči koje nije izgovorio.

Ruska agencija je priznala da Šikorski nikada nije izgovorio tvrdnju koju je citirao njen reporter izveštavajući u četvrtak o poseti poljskog ministra Vašingtonu. Lažna izjava, da Poljska želi da minira odnose NATO i Moskve, tražeći od SAD vojnike kao štit protiv agresivne Rusije, izazvala je oštre reakcije ruskih zvaničnika.

"Želja nam je da u našoj zemlji budu razmešteni američki vojnici kao štit protiv ruske agresije", navodno je rekao Šikorski, a preneo izveštač Interfaksa. U posebnom saopštenju Interfaks se Šikorskom izvinio i naglasio da greška nije bila zlonamerna i da je samo reč o lošem radu reportera u Vašingtonu.

Izjava je izazvala lavinu ogorčenih reakcija ruskih zvaničnika, s izuzetkom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je kazao da će se uzdržati komentara dok ne proveri da li je to Šikorski zaista rekao. Ministarstvo inostranih poslova Poljske potom je zatražilo i dobilo izvinjenje direktno od Interfaksa.

Pogledajte još