ZORANNAH: Ja sebe nisam prozvala književnicom, niti se skidam gola u rijalitiju

Među deset najprodavanijih naslova na poslednjem Sajmu knjiga u Beogradu našla se i knjiga “Zorannah life&style” modne blogerke Zorane Jovanović Zorannah. Ta informacija bila je detonator za eksplozivnu polemiku na socijalnim mrežama. Činjenice su sledeće: Zorannah na Instagramu ima blizu 300.000 pratilaca, a svaki njen video na Jutjubu ima više od 100.000 pregleda. Dakle, to što je prvi tiraž njene knjige planuo za tri dana i nije neka senzacija.

U intervjuu za Portal Nadlanu Zorannah, pored ostalog, ističe da je daleko, jednako koliko i Džejmi Oliver, od Tolstoja i Andrića s kojima je hejteri cinično upoređuju.

Jeste li iznenađeni uspehom vaše knjige “Zorannah life&style” koja je bila među 10 najprodavanijih naslova na nedavno održanom Sajmu knjiga u Beogradu?

– Slagala bih kada bih rekla da sam iznenađena, ja sam svesna svojih brojeva, imam 270 hiljada pratilaca na Instagramu i naravno da sam očekivala da će prvi tiraž da se rasproda. Naravno ne baš za tri dana, ali eto.

Kako komentarišete oštre reakcije naše kulturne javnosti na vaš spisateljski rad?

– Kulturna javnost, uglavnom, gleda blagonaklono na moj rad, dok oni manje kulturni se nalaze kompetentni da komentarišu i mešaju babe i žabe. Ja sebe nisam prozvala književnicom, niti se skidam gola u rijaliti programu, već pišem o modi na blogu, snimam video sadržaj za Jutjub i to je ono što sam pretočila u knjigu. Da li neko komentariše knjigu s receptima Džejmija Olivera? I on piše o onome čime se bavi, pa ga niko ne dira, a daleko je od Tolstoja, Andrića i ekipe s kojom mene upoređuju.

Šta biste poručili onima koji na socijalnim mrežama već danima imaju potrebu da vas kritikuju isticanjem u prvi plan teze da vaša knjiga ne bi trebalo da bude lektira za srpske tinejdžerke?

– Moja knjiga i nije lektira. Koga ja bijem po ušima da je kupi i kome delim jedinice ako je nije pročitao?

Ko je zapravo Zorana Jovanović danas?

– Zorana je jedna vredna, radna, uporna i tvrdoglava devojka koja se bori sama, sama se izdržava i živi jedan potpuno normalan život.

Planirate li pisanje nove knjige ili pokretanje sopstvene modne linije u svetu?

– Modnu liniju sam imala, odnosno moja mama se bavila time. Meni to nikada nije bilo zabavno, tako da ne planiram time da se bavim. U planu je izdavanje kapsula kolekcije pod jednim stranim brendom i na tome trenutno radim. Što se tiče druge knjige, ljudi iz Vulkana (izdavačke kuće prim.aut.) obavestili su me da mi je bolje da počnem da je spremam što pre. Tako da biće druge knjige u nekom momentu sledeće godine.

Ako zanemarimo poslovne uspehe, jeste li srećna žena, emotivno zadovoljena i ostvarena?

– Opet me novinari pitaju da li imam dečka, ali dobro ste upakovali ovaj put 🙂 Srećna sam, imam ljude oko sebe koji me vole i podržavaju, a to je najbitnije. O svom emotivnom statusu ne govorim javno, ali nisam u vezi s onim sa kojim me povezuju poslednjih dana (Filip Živojinović prim.aut.). U ovoj zemlji kao da ne postoje muško-ženska prijateljstva.

Imate li nameru da zasnujete porodicu? Ako imate, na kojim vrednostima ćete vaspitavati vašu decu?

– Naravno da imam. Volela bih da imam mnogo dece. Vaspitavaću decu na sličan način na koji je mene moja majka vaspitavala jer smatram da sam izrasla u jednu kulturnu osobu koja ume da se nosi sa životom. Ne verujem u maltretiranje dece zbog ocena ali verujem u to da mora da im se usade vrednosti da treba da se radi u životu i da moraju da zarađuju sami za sebe, bez obzira ko su im roditelji i koliko novca imaju.

B. Jakić