SUTRA SLAVIMO MITROVDAN: Evo šta večeras ne biste smeli da radite

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u nedelju, 8. novembra slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Svetac kojeg slave mnoge porodice rodio se u grčkom gradu Solunu od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji nisu dugo imali dece.

Njegov otac je bio vojvoda Solunski, a njegov položaj Dimitrije je nasledio posle očeve smrti. Car Maksimilijan hteo je da Dimitrije bude gonitelj hrišćana u Solunu, na šta Dimitrije nije pristao nego mu se usprotivio.Propovedao je hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Razjareni car bacio je zbog toga Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo koji ga je ukrepio u stradanjima. Posle nekoliko dana je pogubljen.

Hrišćani su tajno sahranili njegovo telo iz kojeg je počelo da teče miro, kojim su se bolesni lečili. Mošti svetog Dimitrija, koji je svoje bogatstvo razdelio siromašnima, nalaze se u Solunu. Sveti Dimitrije je i zaštitnik ovog grčkog grada, dok Rusi smatraju svetog Dimitrija pokroviteljem Sibira.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Izvor: nadlanu