DANAS JE SVETI AGEJ: Ako ovo radite bićete nagrađeni

Rođen u Vavilonu za vreme robovanja Izrailjeva. Iz plemena Levijeva. Prorokovao na 470. godina pre Hrista. Posetio Jerusalim kao mladić. Podsticao Zorovavelja i Isusa sveštenika, da obnove hram Gospodnji u Jerusalimu proričući tome hramu veću slavu nego bivšem hramu Solomonovu. "Slava će doma ovoga poslednjeg biti veća nego onoga prvoga, veli Gospod nad vojskama" (Agej 2, 9). Jer će se u tome novom hramu javiti Gospod Spasitelj. Doživeo da vidi jedan deo hrama sazidan od Zorovavelja. U starosti umro i priložio se precima svojim.

BESEDA na današnji dan govori o Mojseju:

Muž izbrani, čudotvorac veliki, praobraz Gospoda Isusa Hrista u čudotvorstvu, pobedilac u Misiru, pobedilac u pustinji, vođa naroda - kako da se ne pogordi! No da se pogordio, Mojsej ne bi bio sve ono što je bio. Gorde se oni, koji misle, da oni svoje delo delaju u ovome svetu a ne Božje, i koji misle, da svojom silom delaju a ne Božjom. A veliki Mojsej znao je da je on delatelj Božjeg dela, i da je sila, kojom je delovao, bila sila Božja a ne njegova. Zato se nije pogordio ni strašnim čudesima, koje učini, ni velikim pobedama, koje zadobi, ni mudrim zakonima, koje dade narodu.

U svakom poslu, na svakom mestu, i u svakom trenutku on je očekivao pomoć samo od Boga. Šta ću činiti? pitao je on Boga s vapijanjem, i neprestano osluškivao odgovor Božji i silu Božju. Krotak - mimo sve ljude na zemlji. Jer svi drugi držali su nešto na sebe, uzdali se nešto u sebe, a on - ništa. On je bio sav upijen u Boga, sav skrušen pred Bogom. Je li trebalo narod hraniti i pojiti, on se obraćao Bogu; ili je trebalo s neprijateljima boriti se, on je dizao ruke k nebu; ili je trebalo bunu u narodu utišavati, on je vapijao Bogu. Krotki, prekrotki Mojsej! I Bog nagradi slugu Svog vernog slavom velikom. I udostoji ga Bog da se javi na Tavoru sa Ilijom pored Gospoda Spasitelja.

Pogledajte još